Švédský stůl pro škůdce aneb jak vyzrát na dřepčíky a květilky
8. 7. 2022 Ivan DvořákGenerace pěstitelů uměly v minulosti využít své zkušenosti a znalosti tak, aby na škůdce, třeba dřepčíky a květilky, zbylo co nejméně úrody. (Pokračování textu…)
Generace pěstitelů uměly v minulosti využít své zkušenosti a znalosti tak, aby na škůdce, třeba dřepčíky a květilky, zbylo co nejméně úrody. (Pokračování textu…)
Po deštích nebo větší zálivce je třeba vše okopat a vyplít. Cílem je dostat do utužené půdy vzduch, přerušit zbytečné vypařování vody. (Pokračování textu…)
Osobně jsem si dřezovce trojtrnného prvně všiml v Olomouci. Na podzim roku 1986 jsem tam sloužil v kasárnách poblíž výstaviště. (Pokračování textu…)
Na zahrádce máme chybějící vláhu zpravidla vyřešenu stálým či občasným zdrojem vody. Ale jak snáší sucho plodiny, které zavlažují jen srážky? (Pokračování textu…)
Do konce vegetačního období zbývá v červnu ještě asi 100–120 dnů. Podle toho můžeme plánovat, jak a kde budeme pěstovat zeleninu a kterou. (Pokračování textu…)
V červnu nabízí zahrádka různé druhy zeleniny ke sklizni. Záleží na tom, kdy a co jsme vyseli nebo vysadili. Ochutnáme i první okurky. (Pokračování textu…)
Vysévat okurky pro bohatší sklizeň lze až do června. Rovněž cukety a dýně Hokkaido. Budou sice později, ale vydrží víc sucha i výkyvy počasí. (Pokračování textu…)
Zvykli jsme si poznávat odrůdy jabloní podle plodů. Kdo pečuje o různé stromy léta, zná barvy dřeva, tvary korun nebo listů i květy odrůd. (Pokračování textu…)
Psal jsem to víckrát a znovu připomenu: Bez ohně se vařit dá, bez cibule prakticky ne. Výhody cibule využijeme naplno, když jí bude doma dost. (Pokračování textu…)
Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.