
Mezidruhoví kříženci slivoní, meruněk, myrobalánů ve světě
6. 12. 2022Nejvýznamnější pěstitelskou oblastí slivoní je oblast mírného pásu. V něm se slivoně drží na čtvrté pozici mezi nejpěstovanějším ovocem.
Velkoplodý myrobalán Zorka se bez pravidelné probírky násady plodů neobejde. Jen tak bude úroda kvalitní a plody chuťově dobré.
Jde o odrůdy, které jsou velmi dobře plodící. Pokud je ovšem necháme bez péče, mohou se uplodit. Vzhledem k opakované vysoké násadě však stromy přestávají růst a stejné je to i s novým plodovým dřevem. Následně předčasně stárnou a zababčí.
Jejich plody můžeme sklízet a nebo jíst v různých stádiích zralosti. Po sklizni lze plody krátce uskladnit, zhruba několik málo týdnů. Velikost plodů je dána odrůdovými vlastnostmi, jako jsou násada květů a schopnost udržet nasazené plody. Přistupujeme k nim obdobně, jako k meruňkám a broskvoním.
Když uvidíme tyto peckoviny kvést, tvoří doslova kartáč květů, který rovnoměrně obaluje plodné větve a trny. Téměř ze všech květů se vyvíjejí plody.
Proto se budou větve těchto druhů ovoce bez pomoci člověka sklánět k zemi, obtížené desítkami drobných plodů, které budou postupně dorůstat, dozrávat, ale nesplní to, co od nich čekáme. Ovoce nedoroste do požadované velikosti a ani chuť nebude optimální.
Provedeme probírku násady plodů a prosvětlíme korunu v době květu. Tímto krokem přineseme stromu první úlevu při zajišťování živin a vody pro tvořící se plůdky.
Pokud máme strach z toho, že by slivoně mohly utrpět poškození pozdními mrazíky, uděláme jen základní prosvětlení koruny, kdy vyřezáváme jen křižující se větve. Tedy odstraníme jen to, co do koruny nepatří.
Po odkvětu hlídáme, jak strom nasazuje. Jestli je plodů tradičně moc, probereme korunu nůžkami. Necháváme spíše pevné větve s maličkými plody. Ty jemné, měkké, ohýbající se již v tomto období, minimálně zakracujeme. Tedy ne, že bychom je zkracovali co nejméně. Znamená to, že se rozhodujeme, jestli necháme bázi větve s několika plody nebo vyřízneme větvičku celou.
Tím, že stromu ulehčíme snížením násady drobných plodů, začnou ty zbývající rychleji narůstat. Na jednotlivých větvích jich je obyčejně stále moc. Proto je ještě prostříháme.
Plody můžeme probírat ještě v době, kdy mají velikost zhruba dva centimetry. Dík tomu, že stromy plodí v celém objemu koruny, můžeme upravit vzdálenost plodů na 3 – 5 cm.
Dobře protrhaná Zorka naroste jako menší meruňka a bude mít krásné červené líčko, tak jak to má být. Zorka se totiž celým jménem jmenuje Rumjanaja Zorka. Podobně bychom se měli starat o další myrobalány jako je Obilnaja, Zurna, japonské slívy Unika, Kometa, kříženec Cherrycose.
Jmenované druhy a odrůdy dozrávají postupně. Můžeme je trhat a jíst v období, kdy mají jen základní barvu. Jsou bez líčka, s příjemnou osvěžující chutí, ale bez aroma. Takto sklizené plody v lednici nebo při pokojové teplotě postupně rychle dozrávají a měknou.
Později sklizené plody s líčkem, popřípadě s tmavou, až černou slupkou jsou šťavnaté, jemně aromatické, s různou odlučitelností od pecky. Se zráním ztrácí slupka i okolí pecky kyselou, v případě slupky i nahořklou, chuť.
Zralé ovoce můžeme jíst přímo, je vhodné také i ke zpracování. Ze Zorky uděláme vcelku dobrou marmeládu velmi podobnou té meruňkové. Z Cherrycose a Uniky marmeládu pro změnu výrazně zbarvenou, hodící se na běžné použití hlavně tam, kde má být barva kontrastní. Je výrazně barevnější než červený rybíz, proto se hodí na promazávání piškotů či řezů.
Po sklizni necháme stromy odpočinout až do příštího jara, kdy jim zase budeme pomáhat. Tedy ne s výchovou veškerého potomstva, ale s výchovou jen těch vybraných.
Foto autor a Shutterstock
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat po jakém roce začne plodit, děkuji za odpověď
Druhý, třetí rok po výsadbě, podle podnože. Později na myrobalánu.
Dobrý den,
nepomůže s probírkou pilatka?