
Keře se zimním plodenstvím: tavola, komule, kolkvície a další
19. 1. 2021Mnoho druhů keřů zdobí trvanlivá plodenství, která i na obnažených větvích působí dekorativně, ať už pod paprsky ostýchavého slunce, nebo ve sněhových kulisách.
Jinovatka třpytící se na posledních zelených lístcích nebo už v holé koruně stromu přesvědčivě hlásí, že zima je tu a že umí být krásná.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, jinovatka, sníh, takový je prosinec.
Začátkem prosince je na povrchu půdy průměrná teplota asi 0,7 °C, o Vánocích už jen -1,5 °C, zato v metrové hloubce půdy je teplota ještě nad 4 °C.
V nížinách většinou ještě trvalá pokrývka sněhu neleží. Ve vyšších polohách se dny s celodenním mrazem a sněhem mohou objevit.
Dny se až do zimního slunovratu stále zkracují, a tak jsme vděční za každou hodinku pěkného počasí, abychom prošli sad nebo ovocnou zahradu a zkontrolovali, zda pod stromy nezůstaly shnilé (mumifikované) plody.
Do Vánoc lze za bezmrazého dne odebírat vyzrálé tenké rouby peckovin ze zdravých stromů a uložit je ve vlhkém chladném sklepě, nejlépe zapíchnuté do vlhkého písku nebo do půdy k severní patě stromu, případně do nádoby vlhkého písku, kterou ponecháme venku nebo v nevytápěném prostoru mimo dosah slunečních paprsků.
Na pozemku vystaveném slunci kontrolujeme nebo opravíme doporučovaný vápenný nátěr kmenů a silných kosterních větví. Nátěr bude stromy chránit proti velkým výkyvům teplot zejména v lednu a únoru.
Mokrý a těžký sníh opatrně shazujeme, aby nelámal větve.
Z třešní nebo jiných ovocných stromů můžeme pořídit větvičky na oblíbené barborky.
A když počasí nedovolí, zůstaneme doma a můžeme si například připomenout, že jsme v českém jazyce mohli rok počítat na víc období, než jak jsme dnes zvyklí:
V roce 1837 přišel filolog, spisovatel a překladatel Josef Jungmann s myšlenkou, že by rok byl členěn na šest období:
Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.