
Na začátku jara a také v další roční době mohu podle barvy natě česneku hodnotit, jak se jednotlivým odrůdám daří.
Možná to vypovídá buď o schopnosti konkrétní odrůdy dobýt ze země dostatek živin, nebo o celkové náročnosti té které odrůdy.
Proto jsem se rozhodl pro experiment s česnekem. Nevydal jsem se do úrodného, teplého Polabí, do oblastí, kde všechno roste pro radost, ale na Vysočinu, do Bernartic. Malý záhonek s odrůdovým pokusem, kde jsem měl k dispozici u některých odrůd jen jednu hlavičku, u jiných stroužků na sázení jsem měl dostatek hlaviček i na více řádek.
Šlo i o určité srovnání česneků moravských, které dělíme na paličáky a nepaličáky a pak i na širokolisté a úzkolisté, a též česneků tzv. rusáků. Těch druhých už je v sortimentu stále víc a více. I takový Dukát už má konkurenci. Třeba Rusínku.
Ten, kdo má paměť a uvidí poprvé odrůdu česneku Slavin, už si jí nikdy nesplete. Netypicky rozložené listy jí dávají jasnou výjimečnost. Jde o ozimý širokolistý paličák. Cibuli má kulovitou, atraktivního vzhledu. Bývá zbarvená do fialové barvy. Má příjemnou, ostrou chuť. Odrůda nepatří k nejmohutnějším.
Pro tuto sezonu se zdá mít dusíku dostatek, ani konce listů neztrácejí svou barvu a působí vitálně.
Další paličáky v mém pokusném záhonku mají nať zelenou, listy široké. Rostliny jsou oproti Slavinu možná 2x větší a jsou dobře vyživené. Nejmohutnější je nejspíše odrůda Havran, který však tak nějak propadl. Hůře přezimoval a jara se dočkalo méně rostlinek než u odrůd ostatních.
Benátčan je odrůda, která nevypadá nijak výrazně. Nevynikne prakticky celou sezonu růstu a vývoje. Vše, co umí, ovšem prokáže až po sklizni.
Jde o nepaličáka pro podzimní i jarní výsadbu. Cibuli má ploše kulovitou, velkou a nepravidelnou. Stroužky jsou uspořádány také nepravidelně. Rostliny jsou vzpřímené, mohutné a sytě zelené. Jeho předností je délka skladovatelnosti až 24 měsíců. Má velmi příjemnou a současně ostrou chuť.
Havran je pro česnekové gurmány hrubšího zrna. Patří mezi ty nejostřejší v nabídce. Ostrá chuť není na úkor celkové chuti, je spíše lahodně významně ostrý.
Jde o širokolistý, ozimý paličák. Cibule má výraznou skvrnitost, je velká a velké jsou také stroužky. Listy má vzpřímené a velké. Roste dobře, protože dokáže dostat živiny z půdy mnohem lépe, než třeba výše uvedený Benátčan.
Zdá se to být tak trochu jako pohádka. Česnek pro ty, kteří z různých důvodů mívají problémy s jeho konzumací. Pokud máte česnek rádi, ale jeho trávení vám dělá problémy a nejste ochotni nějak experimentovat, zkuste určitě odrůdu Bjetin.
Jde taktéž o ozimý širokolistý paličák. Cibuli má ploše kulovitou, stroužky velké a nepravidelně uspořádané. Listy má dlouhé a vzpřímené. Tato odrůda má vysokou výnosnost a je dobře skladovatelná.
Česnek dík tomu, že se zpravidla pěstují odrůdy ozimé, už je na začátku jara na záhoně okolo pěti měsíců. Pokud by bylo sucho, bude vděčný za zálivku a za okopání, vypletí meziřadí. V tomto období je také čas na jeho přihnojení některým z dusíkatých hnojiv. Vedle dusíku také může rostlinám chybět i síra.
Síran amonný je řešením, které tzv. zabije dvě mouchy jednou ranou. Nezapomeňte hnojit přiměřeně. Na 1 m2 by mělo přijít asi 25 g hnojiva, což je zhruba malý panák. Odvažte si potřebné množství a pravidelně ho rozhoďte po záhonu, do pásku cca 10 cm okolo rostlin.
Nedivte se, že mezi granulkami je vzdálenost i několik centimetrů. Pokud si nevěříte, rozpusťte hnojivo ve vodě a porost zalijte. Cca 0,5 % roztok při ošetření na list, 1% do zálivky jen ke kořenům.
Foto autor a Shutterstock
Broskvoně, které jsme nestihli dříve prořezat, můžeme upravit do konce května – po přirozeném opadu neoplodněných, ve vývoji opožděných či nemocných plůdků. Strom prosvětlíme.