Vánoční dortíčky ve variantě išlské i babiččině
30. 11. 2018Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.
Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.
K oblíbeným druhům vánočního cukroví patří takové, které můžeme libovolně tvarovat. K rodinné tradici se pak zpravidla vztahují i užívané tvary.
Lenka Studená poslala do vánoční soutěže Zahrádkáře 2018 rodinný recept na zázračně měkké perníčky. Nemusejí se nechávat změknout.
„Je lety prověřený a vynikající,“ připsala čtenářka Zahrádkáře k receptu na linecké, který svého času poslala do časopisecké soutěže. Vybrala recept po mamince.
Také ženevské placičky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Lze použít různé druhy ořechů, semínka, různé proslazené ovoce, například papáju.
Přestože byla čočka ve střední Evropě známá od pravěku, nezdomácněla tady tak rychle jako hrách. Hrachu se na rozdíl od čočky dařilo i v severněji položených oblastech Evropy.
Také prosincové vydání časopisu přináší aktuální pěstitelské tipy, ale zejména můžete se Zahrádkářem plánovat výsevy a výsadby. A chystat krásné Vánoce.
Fazole mají domovinu v Jižní Americe, do Evropy je přivezli Španělé v 16. století. Pěstování fazolí se poměrně rychle rozšířilo a o sto let později se v kuchyních vařily lusky i suché plody.
Otázka: Do našeho fóliovníku jsme navezli vrstvu kůry a poté se na ní objevily světlé, vyduté (polštářkovité) útvary na povrchu nažloutlé, uvnitř černé.
Otázka: Asi před padesáti lety jsem od jednoho zahradníka, kterému jsem chodil pomáhat, dostal kytičku, kterou celou dobu pěstuji, a neznám její název.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Ozimé odrůdy"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.