Ženevské placičky ze šlehačky

26. 11. 2018

Také ženevské placičky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Lze použít různé druhy ořechů, semínka, různé proslazené ovoce, například papáju.

Rozpis na placičky

Můžeme použít i jiné druhy ořechů, semínek, jiné proslazené ovoce, než jsou uvedeny v rozpisu. Jen je třeba dodržet poměr jader a ovoce 5:4.

  • Ženevské placičky

    Ženevské placičky lze připravovat s různými obměnami ořechových jader, druhů kandovaného ovoce apod.; foto Pixabay

     

    1/4 litru smetany ke šlehání

  • 16 dkg cukru krystal
  • 6 dkg másla
  • 3 dkg hladké mouky
  • 10 dkg mandlí
  • 10 dkg vlašských ořechů
  • 8 dkg kandované pomerančové kůry
  • 4 dkg kandovaného ovoce
  • 4 dkg rozinek

na polevu

  • tabulka hořké čokolády
  • kousek 100% rostlinného tuku na polevy

Postup

Ořechy a mandle nakrájíme na cca 1/4–1/2 cm, smícháme s kousky ovoce, kůry a rozinkami.

Ve studené šlehačce rozkvedláme mouku, přidáme cukr a máslo, vaříme 2–3 minuty. Poté spojíme s připravenou ořechoovocnou směsí.

Na máslem vymazaný a moukou vysypaný(!) plech děláme pomocí dvou lžiček malé hromádky. Pečeme 10–15 minut dobéžova. Ještě teplé strháváme špachtlí z plechu (samy se neodlepí), pokládáme je na prkénko s potravinářskou fólií.

Po zatuhnutí (nejlépe nazítří) placičky obrátíme a spodní stranu mašlovačkou potřeme čokoládovou polevou.

Další recepty na vánoční cukroví.

Foto Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

9. 2. 2025

Zimní řez hortenzie latnaté a jiných keřů kvetoucích v létě

Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x