
Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Také ženevské placičky patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Lze použít různé druhy ořechů, semínka, různé proslazené ovoce, například papáju.
Můžeme použít i jiné druhy ořechů, semínek, jiné proslazené ovoce, než jsou uvedeny v rozpisu. Jen je třeba dodržet poměr jader a ovoce 5:4.
Ženevské placičky lze připravovat s různými obměnami ořechových jader, druhů kandovaného ovoce apod.; foto Pixabay
1/4 litru smetany ke šlehání
na polevu
Ořechy a mandle nakrájíme na cca 1/4–1/2 cm, smícháme s kousky ovoce, kůry a rozinkami.
Ve studené šlehačce rozkvedláme mouku, přidáme cukr a máslo, vaříme 2–3 minuty. Poté spojíme s připravenou ořechoovocnou směsí.
Na máslem vymazaný a moukou vysypaný(!) plech děláme pomocí dvou lžiček malé hromádky. Pečeme 10–15 minut dobéžova. Ještě teplé strháváme špachtlí z plechu (samy se neodlepí), pokládáme je na prkénko s potravinářskou fólií.
Po zatuhnutí (nejlépe nazítří) placičky obrátíme a spodní stranu mašlovačkou potřeme čokoládovou polevou.
Další recepty na vánoční cukroví.
Foto Shutterstock
Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony