
Opilý dort z Podolí připravený za studena z piškotů a likérů
21. 4. 2019Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.
Lenka Studená poslala do vánoční soutěže Zahrádkáře 2018 rodinný recept na zázračně měkké perníčky. Nemusejí se nechávat změknout.
Tyto perníčky nemusíme nechat rozležet, jsou hned měkké a vhodné k podávání.
Obvykle se doporučuje chystat perníkové vánoční cukroví tři týdny před Štědrým dnem.
Všechny suché přísady smícháme v míse, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce.
Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení vyložíme pečicím papírem.
V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.
Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrájíme tvary a skládáme je na plech.
Pečeme při 180 °C 8–10 minut a ihned po vytažení potřeme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.
Perníčky necháme vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou. Tyto perníčky nemusíme nechat rozležet, jsou hned měkké a vhodné k podávání.
Ilustrační foto Shutterstock
Další recepty na vánoční cukroví.
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.