Měkké vánoční perníčky, které se nepotřebují rozležet

28. 11. 2018

Lenka Studená poslala do vánoční soutěže Zahrádkáře 2018 rodinný recept na zázračně měkké perníčky. Nemusejí se nechávat změknout.

Tyto perníčky nemusíme nechat rozležet, jsou hned měkké a vhodné k podávání.

Obvykle se doporučuje chystat perníkové vánoční cukroví tři týdny před Štědrým dnem.

Suroviny na perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučky
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

Postup pečení

Všechny suché přísady smícháme v míse, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto.

Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v chladničce.

Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení vyložíme pečicím papírem.

V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.

Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrájíme tvary a skládáme je na plech.

Pečeme při 180 °C 8–10 minut a ihned po vytažení potřeme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.

Perníčky necháme vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou. Tyto perníčky nemusíme nechat rozležet, jsou hned měkké a vhodné k podávání.

Ilustrační foto Shutterstock

Další recepty na vánoční cukroví.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

21. 3. 2023

Tipy pro rané květy dvouletek a trvalek v nádobách

S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x