
Pěstujeme fazoly pro různá menu: zahradní, polní, do salátu
1. 5. 2022Fazoly se liší barvou i tvarem lusků: Jsou zelené, žluté, fialové, v řezu kulaté, ploché. Rovněž různé barvy zrn zpestřují užití plodiny.
Přestože byla čočka ve střední Evropě známá od pravěku, nezdomácněla tady tak rychle jako hrách. Hrachu se na rozdíl od čočky dařilo i v severněji položených oblastech Evropy.
Čočku jsme v našich zeměpisných šířkách začali používat začátkem 19. století. Luštěnina obsahuje 26 % bílkovin, které jsou důležitou složkou naší stravy.
Staročeské jídlo z Podkrkonoší
Kroupy a čočku uvaříme zvlášť, pak teprve smícháme. Osmažíme anglickou slaninu, cibuli a česnek. Přidáme koření a sůl, dobře promícháme a dáme do sádlem vymazaného pekáče zapéct. Podáváme s kyselou okurkou.
Čočku nemusíme máčet tak dlouho jako ostatní luštěniny, červenou čočku nemáčíme vůbec, je loupaná. Připravujeme z ní polévky přílohy k masům a pomazánky pro děti.
Propranou čočku uvaříme s kořením doměkka.
Mezitím na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme oloupané nakrájené jablko a podusíme. Zaprášíme hladkou moukou, po chvilce míchání podlijeme šálkem vývaru z čočky, dobře rozmícháme a přidáme vařenou čočku.
Ještě chuťově doladíme, ozdobíme a podáváme s opečenými plátky chleba, ze kterého jsme vykrájeli formičkou různé tvary.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 11/2013
V zahrádkářské praxi mají velmi široké využití. Prospívají zdravotnímu stavu a vývoji pěstovaných rostlin a pomáhají i proti škůdcům. Mají i svá rizika.