Pěstujeme fazole pro různá menu: zahradní, polní, do salátu

16. 5. 2019

Mezi fazolemi najdeme typy s luskem zeleným, žlutým i fialovým, na průřezu kulatým i plochým. Pro kuchyňskou úpravu využíváme suchá zrna i zelené lusky.

Fazol je starou kulturní plodinou obyvatel Střední Ameriky. Patřil mezi asi první společně pěstované kulturní rostliny: kukuřici, popínavý fazol a tykev. Kukuřice poskytovala fazolu oporu, fazol dodával na chudých půdách dusík a tykev bránila růstu plevele i nadměrnému odpařování vody.

Za zeleninu je obvykle považován pouze zahradní fazol, u kterého konzumujeme čerstvé mladé lusky. Fazol na suchá zrna je pojímán spíše jako polní plodina. Na zahrádku však patří oba dva a k nim navíc i flageolette – fazol pro sklizeň semen ve voskové zralosti.

Fazol zahradní

Byl vyšlechtěn a je pěstován se záměrem sklízet a konzumovat zelené lusky. Tyto lusky jsou bez pergamenové vrstvy a tzv. struny ve hřbetu lusku. Lusky zahradního fazolu jsou lehce stravitelné a chuťově jemné.

Lusky francouzské odrůdy Gusty

Jemné lusky odrůdy Gusty patří k lahůdkám francouzské kuchyně; stačí podusit na másle a osolit….

Fazol na suchá zrna

Fazol polní je typickou luštěninou – má pergamenovou vrstvu v lusku, což umožňuje lehčí vylušťování semen při sklizni. Tyto fazole vynikají obrovskou variabilitou ve velikosti, tvaru i barvě zrn. Místní krajové odrůdy se přesévaly v našich vesnicích z generace na generaci. Jestli je ještě máte někde schované po babičce, nezbavujte se jich. Mohou být unikátní z genetického hlediska a jsou součástí kontinuity naši kultury. Kontinuity, kterou bohužel v posledních letech hodně ztrácíme. Jestli tyto staré odrůdy v krabici se semeny nejsou, vyzkoušejte keříčkovou odrůdu Zenit (bělosemenná) nebo Karmen se semeny červenými.

Bělosemenná odrůda Zenit

Keříčková odrůda Zenit s bílými semeny

Fazol pro sklizeň ve voskové zralosti

Tento typ fazolu a hlavně způsob jeho sklizně a konzumace není u nás obvyklý. Francouzi, milovníci této zeleniny, jim říkají flageolette. Jejich velká semena se sklízejí tehdy, když jsou ještě měkká, nazatvrdlá, ale již plně vyvinutá. Vylupují se z lusků, krátce se povaří a používají se do zeleninových salátů.

Keříčková odrůda Rocco využívaná pro sklizeň ve voskové zralosti

Měkká zrna keříčkové odrůdy Rocco pro zeleninový salát

Odrůda Rocco z této skupiny je keříčkový fazol se zelenými, červeně žíhanými 15 cm dlouhými lusky. Semena mají podlouhlý oválný tvar a bílou barvu v době zralosti s fialovým žíháním. Odrůda je primárně určená pro sběr semen ve voskové zralosti, dá se ale sklidit i na suchá semena.

Tipy na záhon a do kuchyně

Fazol je teplomilnou zeleninou. Nevysévejte ho na jaře dřív, než se půda dostatečně prohřeje (alespoň na 12 °C), v chladné půdě mohou semena v průběhu klíčení zahnívat. Fazolu vyhovuje lehčí, propustná půda s pH 6,0–6,8.

Půdu kolem rostlin kultivujeme jenom do počátku kvetení, pozdější zásah do porostu zapříčiňuje sprchávání květů a negativně působí na zdravotní stav.

Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená na povrchu, obsahují toxicky působící phytoheamoglutinin, který může způsobit zažívací problémy. Rozkládá se varem a desetiminutové povaření fazolí bezpečně stačí k jeho odstranění.

Zrna z odrůdy Karmen

Zrna fazolové odrůdy Karmen

Fazole obsahují vitaminy A, B a C, vápník, fosfor i železo. Vápník je nutný pro zdravý vývoj kostí a jeho potřeba je obzvláště vysoká u vyvíjejících se dětí. Mléko je nejdůležitějším zdrojem tohoto prvku, fazole ovšem mohou být zdrojem rovnocenným, hlavně u dětí s alergií na mléčnou laktózu.

Fazole jsou ceněny i pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Právě bílkoviny se při trávení rozkládají na aminokyseliny, které jsou stavebními „cihličkami“ buněk. Nerozpustná vláknina usnadňuje zažívání, ta rozpustná snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Fazole jsou významným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro zdravý růst buněk, podporuje krvetvorbu – vývoj červených krvinek a je důležitá pro zdravý vývoj plodu v těhotenství.

Foto archiv Semo

Zdroj Zahrádkář 5/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy