Recepty na fazole s jablky nebo se zelím a saturejkou

18. 11. 2018

Fazole mají domovinu v Jižní Americe, do Evropy je přivezli Španělé v 16. století. Pěstování fazolí se poměrně rychle rozšířilo a o sto let později se v kuchyních vařily lusky i suché plody.

Fazole se zelím

Fazole s kysaným zelím

Fazolím se také říkalo ledvinky podle jejich tvaru.

Fazole s kysaným zelím

  • 250 g fazolí
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g libové slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr na dochucení
  • sůl
  • pepř
  • saturejka

Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi. Kousky slaniny dáme stranou, na vypečeném tuku osmažíme cibuli, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Podlijeme vývarem z fazolí nebo vodou, rozmícháme a přidáme pokrájené zelí, chvíli dusíme. Dochutíme pepřem, bylinkami a cukrem, podle chuti.

Vmícháme fazole a podáváme s pečivem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masům.

Saturejka

Bylinka se dobře hodí k ochucení luštěnin. Přidává se také do směsi provensálského koření. Má výraznou chuť, obsahuje vonné silice, ty příznivě působí ve střevech a zmírňují nadýmání.

Saturejka

Saturejka

Hodí se i na

  • ochucování omáček,
  • v kombinaci masa a hub,
  • do mletého masa, sekané a karbanátků.
  • Odrůdu s citronovou příchutí přidáváme k rybám.

Na pěstování je saturejka nenáročná rostlina, můžeme ji snadno pěstovat i v truhlíku na balkoně.

Fazole s jablky

Fazole s jablky

Fazole s jablky

  • 200 g bílých fazolí
  • 3 jablíčka
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • skořice
  • hřebíček
  • sůl

Namočené fazole uvaříme doměkka. Slijeme a vývar necháme na další použití. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájená jablka a chvíli s cibulí podusíme. Přidáme tlučený hřebíček, skořici, osolíme a zaprášíme moukou. Podlijeme šálkem vývaru z fazolí. Povaříme a přidáme uvařené fazole. Dochutíme. Podáváme k uzeným a pečeným masům.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 11/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x