Recepty na fazole s jablky nebo se zelím a saturejkou

18. 11. 2018

Fazole mají domovinu v Jižní Americe, do Evropy je přivezli Španělé v 16. století. Pěstování fazolí se poměrně rychle rozšířilo a o sto let později se v kuchyních vařily lusky i suché plody.

Fazole se zelím

Fazole s kysaným zelím

Fazolím se také říkalo ledvinky podle jejich tvaru.

Fazole s kysaným zelím

  • 250 g fazolí
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g libové slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr na dochucení
  • sůl
  • pepř
  • saturejka

Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka.

Slaninu nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi. Kousky slaniny dáme stranou, na vypečeném tuku osmažíme cibuli, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Podlijeme vývarem z fazolí nebo vodou, rozmícháme a přidáme pokrájené zelí, chvíli dusíme. Dochutíme pepřem, bylinkami a cukrem, podle chuti.

Vmícháme fazole a podáváme s pečivem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masům.

Saturejka

Bylinka se dobře hodí k ochucení luštěnin. Přidává se také do směsi provensálského koření. Má výraznou chuť, obsahuje vonné silice, ty příznivě působí ve střevech a zmírňují nadýmání.

Saturejka

Saturejka

Hodí se i na

  • ochucování omáček,
  • v kombinaci masa a hub,
  • do mletého masa, sekané a karbanátků.
  • Odrůdu s citronovou příchutí přidáváme k rybám.

Na pěstování je saturejka nenáročná rostlina, můžeme ji snadno pěstovat i v truhlíku na balkoně.

Fazole s jablky

Fazole s jablky

Fazole s jablky

  • 200 g bílých fazolí
  • 3 jablíčka
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • skořice
  • hřebíček
  • sůl

Namočené fazole uvaříme doměkka. Slijeme a vývar necháme na další použití. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájená jablka a chvíli s cibulí podusíme. Přidáme tlučený hřebíček, skořici, osolíme a zaprášíme moukou. Podlijeme šálkem vývaru z fazolí. Povaříme a přidáme uvařené fazole. Dochutíme. Podáváme k uzeným a pečeným masům.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 11/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 4. 2025

Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily

Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x