Z cizrny beraní vaříme jídla jako z hrachu a třeba i placky

11. 11. 2018

Cizrna beraní neboli římský hrách vypadá na první pohled jako hrách. Pochází patrně z jihovýchodního Turecka. Vyzkoušejte cizrnové placičky, vynikající jsou například s houbami.

Luštěniny obsahují hlavně rostlinné bílkoviny, ty mohou plně nahradit v naší stravě bílkoviny živočišné. Proto vegetariáni nahrazují luštěninami maso. Luštěniny v sobě skrývají draslík, železo, vápník, vitaminy skupiny B, naklíčené také vitamin C. Pravidelnou konzumací posílíme imunitu organismu, zpevníme kosti a obsažená vláknina poslouží jako prevence proti rakovině. Luštěniny by ale neměli jíst lidé trpící dnou.

Luštěniny jsou však známé i jako zdroj nadýmání. Delším namáčením a mírným naklíčením suchých luštěnin lze snížit obsah oligosacharidů, které nadýmání způsobují. I některé bylinky dokážou nadýmání zmírnit: saturejka, majoránka, zázvor. Luštěniny solíme až po uvaření; v opačném případě bychom prodloužili dobu vaření doměkka.

Cizrna se prodává i ve slaném nálevu. Je vhodná pro rychlou přípravu pokrmu, protože ji nemusíme máčet a vařit.

Cizrnové placky

Placky z cizrny

Cizrnové placičky

  • 300 g cizrny
  • 1 malá cuketka
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek na másle podušených hub
  • saturejka
  • drcený pepř
  • sůl
  • podle potřeby strouhanka

Přísady a dochucení placiček můžeme všelijak obměňovat.

Namočenou cizrnu uvaříme do měkka. Zchladlou rozmixujeme, stačí ji i jen rozmačkat, aby zůstaly některé kuličky celé.
Přidáme vejce, nastrouhanou malou cuketu, podušené houby, pepř sůl, saturejku nebo jiné vhodné koření. Když je vzniklá hmota řídká, přidáme strouhanku.

Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme rukama placičky, které pak smažíme na oleji.

Podáváme se zeleninovým salátem, kyselým zelím nebo s plátky rajčat.

Přísady do placiček můžeme podle chuti obměňovat. Houby nahradíme masem, šunkou, kousky sýra atd.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 11/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkářka na červen 2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

26. 6. 2019

Jiřinky a mečíky potřebují výživu, talovínu stačí vhodné místo

Jiřinky a mečíky jsou brzy po vyrašení vděčné za pravidelnou zálivku a hnojení. Mečíky přihnojujeme roztokem plných hnojiv po vytvoření třetího listu.

zobrazit další rady a tipy