
Bob zahradní zvaný svinský ocení naše tělo i půda v zahradě
15. 3. 2021Jedlý bob patří ve střední Evropě k hojně pěstovaným druhům zeleniny. Pozornosti se těší na farmářských trzích v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku.
Cizrna beraní neboli římský hrách pochází patrně z oblasti jihovýchodního Turecka. Nejvíce se pěstuje v Indii. Vedle hrachu a fazolu je nejrozšířenější luštěninou.
Luštěniny obsahují hlavně rostlinné bílkoviny, ty mohou plně nahradit v lidské stravě bílkoviny živočišné. Proto vegetariáni nahrazují maso luštěninami. Luštěniny v sobě skrývají draslík, železo, vápník, vitaminy skupiny B, naklíčené také vitamin C.
Pravidelnou konzumací luštěnin posílíme imunitu organismu, zpevníme kosti. Obsažená vláknina poslouží jako prevence proti rakovině. Luštěniny by neměli jíst lidé trpící dnou.
Luštěniny jsou však známé i jako zdroj nadýmání. Delším namáčením a mírným naklíčením suchých luštěnin lze snížit obsah oligosacharidů, které nadýmání způsobují. I některé bylinky dokážou nadýmání zmírnit: saturejka, majoránka, zázvor.
Luštěniny solíme až po uvaření; v opačném případě bychom prodloužili dobu vaření doměkka. Cizrna se prodává i ve slaném nálevu. Hodí se k rychlé přípravě pokrmu, nemusíme semena máčet a vařit.
Namočenou cizrnu uvařím do měkka. Zchladlou rozmixuji, stačí ji i jen rozmačkat, aby zůstaly některé kuličky celé.
Přidám vejce, nastrouhanou malou cuketu, podušené houby, pepř sůl, saturejku nebo jiné vhodné koření. Když je vzniklá hmota řídká, přidám podle potřeby strouhanku.
Na prkénku posypaném strouhankou vytvořím rukama placičky, které pak smažím na oleji. Výborné jsou v kombinaci se zeleninovým salátem, kyselým zelím nebo s plátky rajčat.
K uvedenému postupu používám: 300 g cizrny, 1 malou cuketku, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 šálek na másle podušených hub, saturejku, drcený pepř, sůl a trochu strouhanky. Přísady do placiček lze podle chuti obměňovat. Houby můžeme nahradit masem, šunkou, kousky sýra apod.
Foto autorka a Shutterstock
Pořídíme-li si živý jehličnan v kontejneru s úmyslem využít ho jako vánoční stromek, je důležité ho postupně přivykat na teplejší prostředí, pravidelně ho zalévat a rosit. Také povánoční návrat do venkovních podmínek musí být pozvolný.