
Nepečené šípkové vánoční cukroví s bílkovou polevou
29. 11. 2018K oblíbeným druhům vánočního cukroví patří takové, které můžeme libovolně tvarovat. K rodinné tradici se pak zpravidla vztahují i užívané tvary.
Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.
Cukroví pojmenované podle rakouského lázeňského městečka Bad Ischl proslulo oblibou, které se těšilo ve zdejší císařské letní rezidenci. Zatímco František Josef si cukroví vozil do Vídně z letního pobytu, v Česku se dortíčky staly součástí nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. A tak je přirozené, že se objevují ve zdomácnělých odrůdách a s volnějším pojmenováním
Na těsto
Na náplň
Na polevu
Na zdobení
Vypracujeme těsto. Med do těsta dáváme tekutý (rozehřátý). Z těsta vykrájíme kolečka a upečeme.
Z mléka a mouky uvaříme kaši. Zvlášť umícháme cukr a máslo. Přidáme vychladlou kaši a utřeme. Přidáme lžíci likéru, rumu nebo dle chuti.
Polijeme polevou a zdobíme.
Na těsto
Na ozdobu
Na náplň
Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla a koření vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie, nechte v chladničce uležet do druhého dne.
Z plátu vyváleného těsta vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C 8 minut. Nechte vychladnout.
Polovinu koleček potřete nádivkou a druhou přiklopte.
Namáčejte cukroví vrchním dílem do rozehřáté čokoládové polevy.
Ozdobte půlkami mandlí a nechte zaschnout.
Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.