Vánoční dortíčky ve variantě išlské i babiččině

30. 11. 2018

Dvě kolečka, mezi nimi náplň, nahoře čokoládová poleva s mandlí nebo jádrem vlašského ořechu. Takto skládané cukroví skutečně připomíná miniaturní dortíčky.

Cukroví pojmenované podle rakouského lázeňského městečka Bad Ischl proslulo oblibou, které se těšilo ve zdejší císařské letní rezidenci. Zatímco František Josef si cukroví vozil do Vídně z letního pobytu, v Česku se dortíčky staly součástí nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. A tak je přirozené, že se objevují ve zdomácnělých odrůdách a s volnějším pojmenováním

Dortíčky jako išlské

Dortíčky, foto Shutterstock

Babiččiny dortíčky

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 20 g másla
  • 1 vejce
  • lžíce medu
  • ½ bal. kypřicího prášku
  • 30 g bramborové moučky

Náplň

  • 1/8 l mléka
  • lžíce hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • lžíce likéru nebo příchuti

Poleva

  • 1 citron
  • moučkový cukr

Na zdobení

  • půlené vlašské ořechy, kandované třešně nebo podle vlastní fantazie.

Vypracujeme těsto. Med do těsta dáváme tekutý (rozehřátý). Z těsta vykrájíme kolečka a upečeme.

Z mléka a mouky uvaříme kaši. Zvlášť umícháme cukr a máslo. Přidáme vychladlou kaši a utřeme. Přidáme lžíci likéru, rumu nebo dle chuti.

Polijeme polevou a zdobíme.

Anna Kloudová

Ischelské dortíčky

Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g mletých neloupaných mandlí
  • 140 g másla
  • citronová kůra
  • špetka vanilky
  • na špičku nože mleté skořice

Na ozdobu

  • rozpůlené oloupané mandle

Náplň

  • 100 g cukru
  • 3 lžičky tuzemáku
  • 100 g rybízové marmelády
  • 150 g opražených rozmixovaných lískových oříšků

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla a koření vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie, nechte v chladničce uležet do druhého dne.

Z plátu vyváleného těsta vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 170 °C 8 minut. Nechte vychladnout.

Polovinu koleček potřete nádivkou a druhou přiklopte.

Namáčejte cukroví vrchním dílem do rozehřáté čokoládové polevy.

Ozdobte půlkami mandlí a nechte zaschnout.

Venuše Kubáčová

Další recepty na vánoční cukroví.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x