
Měkké vánoční perníčky, které se nepotřebují rozležet
28. 11. 2018Lenka Studená poslala do vánoční soutěže Zahrádkáře 2018 rodinný recept na zázračně měkké perníčky. Nemusejí se nechávat změknout.
K oblíbeným druhům vánočního cukroví patří takové, které můžeme libovolně tvarovat. K rodinné tradici se pak zpravidla vztahují i užívané tvary.
Do tvaru se však může kdykoliv nově promítnout osobní vkus. Nebo může tvar ovlivnit vzhled jiných druhů vánočního cukroví.
Jde o to, aby pohled na cukrovinkovou domácí tvorbu byl celkově dokonalý.
na polevu
Mandle, prosátý cukr, bílek, zavařeninu zpracujte v míse na tuhou hmotu.
Dejte ji mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte na placku vysokou zhruba 1 cm. Pak sloupněte horní papír a nechte chvíli zaschnout.
Bílek prošlehejte a pak do něj po částech přisypávejte cukr a přidejte šťávu, až získáte hladkou polevu.
Ze zaschlé šípkové hmoty vykrajujte tvary podle svého přání. Odkrojky zpracujte v kompaktní hmotu a znovu z ní vykrajujte, až ji spotřebujete celou.
Vykrojené tvary potřete bílkovou polevou a nechte zaschnout.
Další recepty na vánoční cukroví.
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.