Jak na choroby révy bez chemie: prevence a biologické přípravky
14. 5. 2020Ekologické pěstitelské postupy se těší oblibě i mezi vinaři. Místo chemických přípravků na ochranu rostlin používají přírodní látky, šetrné k prostředí i lidskému zdraví.
Aromaticky výrazné odrůdy s muškátovým aroma se těší oblibě mezi zahrádkáři kvůli chuti a vůni hroznů i díky mnohostrannému využití. Hrozny lze jíst i kvasit na burčák nebo víno.
Mezi piwi odrůdami (s vyšší odolností proti houbovým chorobám) je možné najít čtyři zajímavé muškátové odrůdy, jejichž sazenice je možné získat v České republice.
Pochází z Německa. Hrozny dozrávají v polovině září, mají výrazné muškátové aroma a vyšší obsah kyselin. Odrůda nepřeplozuje a nemá proto žádné zvláštní požadavky na agrotechniku. Optimální je využívat zatížení keřů v rozsahu 10–14 oček na keř. Přednosti odrůdy:
Muscaris lze pěstovat bez nebo pouze s minimální fungicidní ochranou. Hrozny je možné využívat pro přímý konzum nebo výrobu vína.
Starší odrůdou, která zažívá svoji renesanci, je maďarská Göcseji Zamatos. Byla velmi oblíbena u pěstitelů koncem 80. let 20. století, poté zájem opadl, ale po čase si zase našla širší okruh nových příznivců.
Dozrává v polovině září. Je vhodná pro pěstování u zahrádkářů v okrajových vinařských oblastech. Vyžaduje dobré stanoviště, protože odolnost k zimním mrazům je pouze střední. Má kolísavou plodnost, proto je vhodné využívat řez na dlouhý tažeň s 12–16 očky na keř. Jistou zvláštností této odrůdy je vhodnost pro výrobu šumivých vín.
Německá odrůda je velmi vhodná pro pěstování v zahradě. Hrozny jsou velké, bobule mírně oválné s poměrně zajímavým muškátovým aroma. Dozrává v první polovině září.
Vhodným tvarem je řez na dlouhý tažeň s 10–14 očky na keř. Vyžaduje včasné vylamování zálistků a mírné odstraňování listů v zóně hroznů. Provzdušnění pozitivně ovlivňuje vyzrávání hroznů a nepřímo působí proti rozvoji houbových chorob.
Pro zahrádkáře v teplejších oblastech nebo pro pěstování ve sklenících je velmi vhodná odrůda Pölöskei Muskotály, známá také pod označením R-10. Dozrává koncem září až začátkem října, proto vyžaduje dobré lokality.
Doporučované zatížení je 8–10 oček na keř při vysoké násadě doplněné také odstraněním některých hroznů. Hrozny jsou velké, dlouhé, velmi atraktivní. Chuť bobulí je výrazně muškátová. Odrůda je vhodná pro přímou konzumaci hroznů i výrobu vína.
Sazenice těchto odrůd jsou v České republice rozšířené a pro zájemce o pěstování by měly být dobře dostupné.
Foto autor
První polovina září je příznivým termínem pro výsevy bílé jarní cibulky, rukoly a dalších salátů pro postupné sklízení mladých lístků.