
Kumariny, glukosinoláty, solanin: přírodní rizikové látky v zelenině
16. 9. 2023Pro člověka rizikový, v přírodě velmi důležitý. To je solanin. Látka, která se tvoří v rostlinách jako přirozená ochrana rostlin před škůdci.
Některé rizikové látky jsou běžně okolo nás. Přirozeně je vytvářejí některé rostliny, mikroorganismy či živočichové. Které to jsou?
Jde o enzymy štěpící bílkoviny, což jsou antinutriční látky, které se vyskytují např. v zelí, hlávkovém salátu, rajčatech, mrkvi, cibuli aj.
Největší potenciální riziko však představují při konzumaci nedostatečně tepelně upravených luštěnin, především sóji. Nedostatečná dostupnost dusíku a aminokyselin při trávení vede ke stimulaci slinivky břišní a k tvorbě většího množství trávicích enzymů a hypertrofii slinivky břišní. Tepelná úprava a naklíčení semen u luštěnin tyto antinutriční látky odbourávají.
Lektiny mají schopnost srážet červené krvinky živočichů. Lze je tedy označit jako přírodní toxiny. Hrají důležitou roli v symbióze rostlin s bakteriemi, které se podílejí na fixaci dusíku. Připisuje se jim také ochranné působení proti hmyzu.
V luštěninách mohou tvořit až 10 % bílkovinného podílu. Vyskytují se v zelených fazolových luscích – phasin, ve skočci – ricin, v semenech fazolu šarlatového, sóji aj.
Projevem otravy je zánět střeva a poškození jeho sliznice, nechutenství či průjem. Nežádoucí účinky eliminujeme tepelnou úpravou surovin s obsahem lektinů. Proto je vaříme alespoň ¼ hodiny, u klíčků luštěnin je před podáváním blanšírujeme.
Jednou z nejznámějších je kyselina eruková, která je obsažena v semenech řepky, hořčice a jiných brukvovitých rostlin, které se používají také pro pěstování klíčků k přímé spotřebě.
Kyselina eruková působí toxicky na srdce. Aby se zamezilo zdravotním problémům, které by mohly vyplynout z přijímání jejího většího množství, pěstují se u nás pro potravinářské účely bezerukové či nízkoerukové odrůdy řepky. Ty poskytují olej s obsahem kyseliny erukové menším než 5 % celkového podílu mastných kyselin.
Tyto látky jsou zvané také pod označením lathyrogeny a nacházejí v semenech hrachoru. Mohou působit nervové poruchy.
Při pěstování zeleniny může jít o zbytky účinných látek pesticidů, které mohou být přítomny v zelenině ještě v době její spotřeby. Pokud takovou zeleninu jíme po dobu delší období, může to pro nás znamenat určité zdravotní riziko.
Taková situace může nastat např. při neodborném zacházení s chemickými prostředky na ochranu rostlin, při nedodržení předepsané ochranné lhůty nebo dávkování.
Lze očekávat, že od konvenční produkce směrem přes integrovaný systém k ekologickému způsobu pěstování zeleniny se budou výše uvedená rizika snižovat.
Jedná se především o těžké kovy jako je olovo, kadmium a jiné. Do zeleniny se mohou dostávat z ovzduší nebo půdy např. v průmyslově nebo dopravně zatížených oblastech, nebo z méně kvalitních hnojiv.
Výše uvedená rizika jsou spíše teoretická. Zelenina, která se u nás dostává na trh, podléhá přísné kontrole a v drtivé většině případů žádné zdravotní riziko pro spotřebitele nepředstavuje.
Pokud je zelenina v optimální zralosti zařazena do našeho jídelníčku v přiměřeném množství, což v ČR je průměrná spotřeba zeleniny na osobu stále ještě nízká, není třeba se obávat ani přírodních toxických látek, které se v zelenině mohou vyskytovat.
Foto autor
Jednoduchou metodou rozmnožení mnoha zahradních rostlin se stal odběr a výsadba kořenových řízků. Snadno tak získáme trvalky. Například máčky, pivoňk, prvosenku zoubkatou, pilát, mák východní, chrpy, divizny.