
Která růže má víc vitaminu C? Planá, nebo šlechtěná?
4. 9. 2021Často se hovoří a píše o antioxidantech, zvláště vitaminu C v citrusovém ovoci. Ale které z našich domácích druhů ovoce obsahuje nejvíce tohoto vitaminu?
Člověk potřebuje vitaminy v relativně nepatrném množství. Pro zachování života a dobrého fyzického i psychického zdraví jsou však tyto organické látky nezbytné.
Vitaminy mají rozličné chemické složení a v lidském těle zastávají různé funkce.
Vyvážené zásobování organismu vitaminy je mj. jedním z důležitých pilířů fungující imunity, prevence únavy a depresí. Pokud určitý vitamin v organismu zcela chybí, nastává tzv. avitaminóza daného vitaminu.
V případě, kdy je příjem vitaminu nedostatečný, hovoříme o hypovitaminóze a v případě nadbytečného příjmu pak o hypervitaminóze. Nedostatečný nebo nadbytečný příjem vitamínů může být z hlediska zdraví člověka problematický, někdy až zdraví ohrožující.
Vedle vitaminů jsou důležitou složkou zeleniny tzv. vitageny (inositol, cholin, S-methylmethionin), které nemají stejné znaky jako vitaminy, v mnoha ohledech však příznivě působí na lidský organismus. Vitaminy a vitageny tvoří tzv. vitaminový komplex, který je významnou složkou nutriční hodnoty ovoce a zeleniny.
Optimální způsob, jak si zajistit dostatečný přísun vitaminů, je mj. odpovídající zastoupení ovoce a zeleniny v jídelníčku. Tak nehrozí riziko předávkování určitým vitaminem – na rozdíl od neuváženého polykání vitaminů v lékové formě. Týká se to především vitaminů rozpustných v tucích.
Vitaminy a další prospěšné látky jsou v přirozených potravinách zastoupeny v takových poměrech, které vzájemně zesilují své příznivé účinky.
Vitamin | Doporučená denní dávka |
---|---|
A | 0,800 mg |
D | 0,005 mg |
E | 12,000 mg |
K | 0,075 mg |
Jde o skupinu látek podobného složení a působení (A1 – retinol, A2 – dehydroretinol, beta karoten a alfa karoten). Lidský organismus je schopen vytvořit si zásobu vitaminu A v játrech.
Vitamin A působí nejen na tvorbu buněk různých tkání, ale i na tvorbu buněk kostních a krvetvorných. Je důležitý pro tvorbu vajíček a spermií a pro vývoj plodu. Ovlivňuje také vidění za šera a vnímání barev.
Dostatečný příjem působí příznivě na zrak, brání vysychání oční rohovky, je důležitý pro zdárný růst a vývoj, má antioxidační a protinádorové účinky a zpomaluje stárnutí.
Zelenina | Vitamin A (jako karoten) | Vitamin E (tokoferol) |
---|---|---|
Kořenová | mg/kg | |
Mrkev | 15,38 | 26 |
Petržel | 5,26 | 20 |
Celer | 0,36 | 0,27 |
Černý kořen | 0,2 | 60 |
Červená řepa | 0,2 | stopové množství |
Ředkvička | 0,1 | nestanoveno |
Cibulová | ||
Cibule kuchyňská – suchá | 0,17 | 2 |
Cibule kuchyňská – čerstvá | 10,77 | nestanoveno |
Česnek | 0,2 | 0,1 |
Pór | 0,7 | 16 |
Pažitka | 27,3 | 20 |
Plodová | ||
Rajče | 3,59 | 12,2 |
Paprika – červená | 38,4 | 8 |
Paprika – zelená | 2,65 | 8 |
Lilek baklažán | 0,03 | 0,3 |
Tykev velkoplodá | 2,04 | nestanoveno |
Tykev muškátová | 36,3 | 18,3 |
Jedná se o produkt látkové přeměny s antirachitickými účinky (proti křivici). Existují různé formy vitaminu D, také tzv. cholekalciferol (vitamin D3), který vzniká v pokožce přeměnou cholesterolu působením UV záření. Touto cestou organismus získává asi 80 % celkové potřeby vitaminu D.
V některých rostlinách jsou obsaženy sloučeniny (tzv. prekurzory) vitaminu D (fytosteroly), ze kterých se působením UV záření vytváří v těle vitamin D. Významným zdrojem fytosterolů jsou rostlinné oleje a semena (obsah fytosterolů je zde obvykle ve stovkách mg/kg). Ovoce a zelenina obsahují relativně malé množství těchto látek (obvykle desítky mg/kg).
Vitamin D zlepšuje využívání vápníku a fosforu v těle, podporuje sekreci inzulinu, působí na kosterní a srdeční svalovinu, ale také na štítnou žlázu a pohlavní orgány.
Je důležitý pro imunitní systém, přičemž působí především na infekční a nádorová onemocnění.
V lékové formě se vitamin D využívá u lidí s chronickým selháním ledvin a s poruchami vstřebávání tohoto vitamínu ve střevech, na základě doporučení lékaře je podáván také malým dětem v období intenzivního růstu. Předpokládá se jeho příznivý vliv proti osteoporóze, jednoznačně však toto působení doposud nebylo prokázáno.
U veganů, kteří kromě masa nekonzumují ani mléčné výrobky, se doporučuje především v zimním období (při nízké úrovni slunečního svitu a tedy při omezené produkci vitaminu D v pokožce) doplňovat vitamin v syntetické formě.
Hypervitaminóza se projevuje nechutenstvím, zvracením, zvýšením krevního tlaku, poruchami srdečního rytmu aj.
Nutno však upozornit, že dlouhodobá užívání nadměrných dávek může vést k vážným zdravotním poruchám. Může např. způsobit vyplavování vápníku z kostí a jeho následné ukládání v ledvinách, srdci a v tepnách.
Je účinný antioxidant, který chrání organismus před volnými radikály. Prodlužuje životnost červených krvinek, zpomaluje stárnutí a předpokládá se jeho vliv na plodnost. Podporuje funkci svalů, nervů a celé řady orgánů. Potřeba tohoto vitamínu je závislá mj. na složení stravy.
Omezit v jídelníčku tučné a rafinované potraviny a obohatit stravu celozrnnými obilovinami a olejnatými semeny přispěje k lepšímu zásobení organismu vitamínem E.
Zelenina | Vitamin A (jako karoten) | Vitamin E (tokoferol) |
---|---|---|
Košťálová | mg/kg | |
Zelí hlávkové (bílé) | 1,43 | 4,2 |
Kapusta hlávková | 12,6 | 17,9 |
Kapusta růžičková | 2 | 20 |
Brokolice | 19 | 13 |
Listová | ||
Špenát | 27,98 | 26 |
Salát hlávkový | 5,53 | 5,7 |
Štěrbák | 11,4 | nestanoveno |
Mangold | 35,3 | nestanoveno |
Řeřicha zahradní | 12,8 | 7 |
Naťová petržel | 20,9 | 31 |
Lusková | ||
Fazolka | 1,56 | 2 |
Hrášek | 1,76 | 2,1 |
Jde o skupinu látek s podobnou strukturou. Vitamin K1 (fylochinon) je obsažen v potravě rostlinného původu. Významný podíl jeho potřebného množství si lidský organismus zajišťuje prostřednictvím střevní mikroflóry, která produkuje vitamin K2 (menachinon).
Fylochinon se nachází hlavně v zelených částech rostlin, jeho zdrojem je tedy listová zelenina (špenát, salát aj.), ale také košťáloviny (zelí hlávkové, kapusta, brokolice). Významné množství vitaminu K je obsaženo také v rajčatech, mrkvi, luštěninách, bramborech, ale i v rostlinných olejích.
Foto autor
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.