Biologická ochrana rostlin bude čím dál tím užívanější

26. 5. 2019

Obavy z chemické ochrany rostlin před škůdci mají své opodstatnění: Ve sklizených výpěstcích mohou zůstat škodlivé látky. 

Především se tak může stát, pokud nebyla dodržena správná koncentrace postřikového přípravku nebo dostatečná ochranná lhůta před sklizní. Objevují se i další zásadní problémy – u mnoha škůdců vzniká vůči některým účinným látkám rezistence, takže je třeba vyvíjet stále nové. Chemické postřiky mohou  ničit i užitečný hmyz.

Mnozí pěstitelé proto se zájmem sledují vývoj a možnosti biologických metod ochrany rostlin. Ty jsou založeny na přírodních zákonitostech a hlavními protagonisty ochrany rostlin se stávají živé organismy.

Pupárium molice

Pupárium, poslední stádium larvy molice, zneškodněné parazitickou vosičkou. Vosička (pukličník; Encarsia formosa) parazituje zejména pupária molice skleníkové. Právě pupárium molice parazitované vosičkou se používá jako přípravek biologické ochrany. Foto Shutterstock.

Například:

  • Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki ničí mladá vývojová stadia housenek na ovocných i okrasných dřevinách (housenky obalečů jablečného a obaleče u révy vinné).
  • Bacillus thuringiensis subsp. tenebrionis zasahuje proti larvám mandelinky bramborové.
  • Aphidius colemani, mšicomar (parazitická vosička), se používá ve sklenících.
  • Encarsia formosa, parazitická vosička, požírá ve sklenících molice.
  • Amblyseius cucumeris, dravý roztoč, se ve sklenících živí larvami třásněnek.
  • Phytoseilus persimilis, dravý roztoč, likviduje svilušku chmelovou na okurkách a paprikách ve skleníkových podmínkách, za suchého počasí i ve venku.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 10. 2024

Proč jablka a zeleninu skladovat odděleně? Kvůli vůním i vlhkosti

Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x