Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Záhony uvolněné po rané zelenině připravíme v červenci pro podzimní sklizeň salátů, endivie, ředkviček, ředkve, pekingského zelí, špenátu a dalších.
Půdu očistíme od rostlinných zbytků, které zkompostujeme. Na záhony rozhodíme rychle působící minerální vícesložkové hnojivo nebo do půdy přidáme menší množství kompostu. Kypříme do hloubky 15 cm, urovnáme povrch, důkladně zalijeme a můžeme vysévat nebo vysazovat.
Ošetřujeme výsevy z předchozích měsíců. Husté porosty protrháváme, aby měly rostliny dostatek místa pro svůj růst. Mladých rostlinek se nemusíme zbavovat, například ředkve, mangold, červenou řepu a čekanky můžeme přesadit na volné plochy. Velmi dobře se ujímají.
Květáku můžeme zalamovat listy nad zdužnatělým květenstvím, aby růžice vybělela. V teplém počasí je nutné dbát na preventivní ochranu, objevují se housenky běláska zelného, nebo mšice, které mohou výpěstky znehodnotit. Poslouží k tomu bílá netkaná textilie položená přes celý záhon.
Podzimní košťáloviny chráníme netkanou textilií před dřepčíky a plodomorkou zelnou. Její larvy poškozují vegetační vrcholy, což podstatně snižuje sklizeň těchto zelenin.
Zeleninu náročnou na množství živin – pozdní košťáloviny, celer, pór – je vhodné přihnojit roztokem plného hnojiva s přídavkem ledku, zkvašeným trusem nebo dobrým kompostem. S přihnojením pamatujeme také na chřest a rebarboru, aby rostliny zregenerovaly a zesílily pro další rok.
Je-li teplo, rostliny schované pod chvojím začínají růst a vytahovat se. Navíc hrozí nebezpečí rozšíření plísní. Pod chvojím se také schovávají hlodavci. Proto za teplého počasí chvojí nadzvedneme a větráme.