Květiny v zeleninovém záhoně? Proč ne, zahrada bude veselejší
21. 5. 2020Vyberte raději nižší druhy, neboť v podmínkách opečovávané zeleninové zahrádky porostou výborně a nebudou zelenině konkurovat.
Méně časté, ale známé druhy zeleniny, jako je rebarbora nebo chřest, mají sezonu na jaře. Naopak křen vyžaduje drobné pěstitelské postupy na podzim.
Rebarbora je oblíbenou rostlinou v našich zahrádkách již od dob našich prababiček. 1/3 stonků je možné z ní sklízet každých 14 dnů mírným a citlivým točením na obě strany a následným krátkým trhnutím.
Stonky nikdy nevyřezáváme ani nevystřiháváme. Zbytky stonku by zahnily spolu se srdíčkem rostliny. Tvořící se květní stvoly je dobré včas odstraňovat, ale pokud jsou měkčí. Jinak hrozí, že trs roztrhneme.
Bělený chřest vypichujeme denně, zelený sklízíme ve dvoudenních intervalech. Je nutné sklidit vždy všechny prýty (pazochy), abychom předešli napadení rostlin vrtulí chřestovou.
U jednoletých rostlin opatrně uvolníme střední část hlavního kořene, odstraníme všechny postranní kořínky (zpravidla postačí odrhnutí režnou pytlovinou) a rostlinu opět přihrneme zemí.
Rebarboru a chřest sklízíme od jara do 25. června, křen až pozdě na podzim nebo v zimě.
Foto Shutterstock
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.