Proč některé druhy zeleniny vyséváme bez předpěstování?

21. 5. 2019

Důvodů máme několik. Například kořen mrkve, petržele nebo pastináku by se při výsadbě rozvětvil..

Listová zelenina

Dalším důvodem je fakt, že většina druhů setých přímo na stanoviště (například špenát) klíčí při nízkých teplotách (okolo 4 °C); není tedy důvod začínat pěstování s předstihem ve vytápěných prostorách a poté pikýrovat.

Špenát setý

Špenát setý

  • Špenát setý je jedním ze zeleninových druhů vysévaných ven velmi záhy. Pokud nám to počasí dovolí, můžeme v teplejších oblastech na lehčích půdách začít s jeho výsevem již koncem února až začátkem března. Běžně se pak špenát vysévá během března až do poloviny dubna.

Kořenová zelenina

Obdobně jako špenát lze vysévat ředkvičku. Na venkovní stanoviště ji vyséváme v příznivých podmínkách již koncem února, následně pak během března, dubna, až do poloviny května. Vhodné jsou výsevy ředkvičky v týdenních až čtrnáctidenních intervalech, které nám zajistí průběžně dostatek bulviček vhodných ke sklizni.

Výsev ředkvičky

S výsevem ředkvičky bychom měli končit v polovině května

  • Pozdější výsevy ředkviček – od druhé poloviny května – jsou problematické, neboť s prodlužujícími se dny se zvyšuje riziko vybíhání rostlin do květu.

S výsevem červené řepy nespěcháme, vyséváme ji během dubna až května, z červnových výsevů lze sklidit jen menší bulvičky pro konzervaci.

Rané odrůdy mrkve (tzv. karotky) můžeme vysévat od časného jara až do letních měsíců, tedy asi od března až do července. Pozdní mrkve pro skladování vyséváme v dubnu a květnu pro sklizeň na podzim a následné uskladnění.

Během března a dubna vyséváme také petržel kořenovou a pastinák.

Petržel kořenová

Petržel kořenová na hrůbku

Černý kořen pro podzimní sklizeň vyséváme brzy na jaře (v březnu až začátkem dubna) anebo již v srpnu předchozího roku.

Cibulová zelenina

Cibule kuchyňská je nejkvalitnější z přímých výsevů. Pěstování cibule ze sazečky nám sice zkrátí dobu pěstování na venkovním stanovišti, a tím současně dobu nezbytnou pro odplevelování, cibule z přímých výsevů je však nepřekonatelná z hlediska skladovatelnosti. Cibuli kuchyňskou pro sklizeň koncem léta vyséváme během března, nejpozději ještě začátkem dubna.

Cibule kuchyňská v mládí

Mladá cibule kuchyňská

  • Pro přezimování a sklizeň v následujícím roce na jaře sejeme krátkodenní odrůdy cibule kuchyňské koncem srpna a začátkem září. Obdobně pěstujeme také cibuli šalotku a cibuli zimní (sečku).

Plodová zelenina

U okurky nakládačky jsou obvyklé přímé výsevy na trvalé stanoviště, i když ji lze pěstovat i z předpěstované sadby. S výsevy na venkovní stanoviště začínáme v poslední dubnové dekádě, anebo podle průběhu počasí v první polovině května. Pokud jarní mráz poškodí vzcházející výsevy, je možné vysévat ve druhé polovině května, nebo ještě začátkem června. Z těchto pozdějších výsevů (především pak začátkem června) však již nelze očekávat rovnocenné výnosy jako z časných termínů.

Tykve můžeme vysévat přímo na venkovní stanoviště okolo poloviny května, v teplejších oblastech můžeme s výsevy začít již začátkem měsíce.

Lusková zelenina

Hrách zahradní sejeme ve druhé polovině března až do začátku dubna. Postupnými výsevy a kombinací odrůd s různou raností lze docílit delšího sklizňového období, které trvá od poloviny června do poloviny července.

Osivo fazolu

Osivo fazolu zahradního

Fazol zahradní je na rozdíl od hrachu na teplotu náročnější zeleninou, proto ho vyséváme až okolo poloviny května, kdy je teplota půdy trvale nad 10 °C. Fazol lze vysévat až do poloviny června.

Foto autor

Zdroj Zahrádkář 5/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkářka na červen 2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

26. 6. 2019

Jiřinky a mečíky potřebují výživu, talovínu stačí vhodné místo

Jiřinky a mečíky jsou brzy po vyrašení vděčné za pravidelnou zálivku a hnojení. Mečíky přihnojujeme roztokem plných hnojiv po vytvoření třetího listu.

zobrazit další rady a tipy