Jak na choroby révy bez chemie: prevence a biologické přípravky
14. 5. 2020Ekologické pěstitelské postupy se těší oblibě i mezi vinaři. Místo chemických přípravků na ochranu rostlin používají přírodní látky, šetrné k prostředí i lidskému zdraví.
Při vysoké násadě stolních hroznů můžeme jejich množství regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost.
Jakmile mají bobule révy velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout hrozny špičatými nůžkami.
Zajistíme si tak lepší kvalitu vypěstovaných hroznů a zabráníme hnilobě.
Pokud ponecháme na každém letorostu po jednom hroznu, dostaneme tak úrodu mimořádně kvalitních hroznů s většími bobulemi.
Pokračujeme ve vyvazování letorostů.
Vylamování zálistků v zóně hroznů je důležitým pěstitelským úkonem – pokud jej provedeme dobře, jsou hrozny lépe osluněné a mají vyšší obsah cukru.
Listy révy již od června ohrožuje padlí, plíseň a obaleči – je proto důležité nevynechat případné chemické ošetření.
Původcem fialových skvrn na révových listech je vlnovník révový. Je to velice drobný škůdce žijící pod zelenohnědou, zplstnatělou tkání na spodní části listu – vrchní část listu se vyklene a zfialoví. Při mírném napadení postačí nemocné listy otrhat a zničit. Při větším rozsahu je nutný postřik sirnatým prostředkem před rašením révy, který zabrání jejímu napadení.
U nejraněji zrajících odrůd révy vinné podpoříme lepší vyzrávání letorostů zkrácením jejich konců. Za posledními dvěma listy ponecháme zálistky, aby očka předčasně nevyrašila.
První polovina září je příznivým termínem pro výsevy bílé jarní cibulky, rukoly a dalších salátů pro postupné sklízení mladých lístků.