
Jak na choroby révy bez chemie: prevence a biologické přípravky
14. 5. 2020Ekologické pěstitelské postupy se těší oblibě i mezi vinaři. Místo chemických přípravků na ochranu rostlin používají přírodní látky, šetrné k prostředí i lidskému zdraví.
Při vysoké násadě stolních hroznů můžeme jejich množství regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost.
Jakmile mají bobule révy velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout hrozny špičatými nůžkami.
Zajistíme si tak lepší kvalitu vypěstovaných hroznů a zabráníme hnilobě.
Pokud ponecháme na každém letorostu po jednom hroznu, dostaneme tak úrodu mimořádně kvalitních hroznů s většími bobulemi.
Pokračujeme ve vyvazování letorostů.
Vylamování zálistků v zóně hroznů je důležitým pěstitelským úkonem – pokud jej provedeme dobře, jsou hrozny lépe osluněné a mají vyšší obsah cukru.
Listy révy již od června ohrožuje padlí, plíseň a obaleči – je proto důležité nevynechat případné chemické ošetření.
Původcem fialových skvrn na révových listech je vlnovník révový. Je to velice drobný škůdce žijící pod zelenohnědou, zplstnatělou tkání na spodní části listu – vrchní část listu se vyklene a zfialoví. Při mírném napadení postačí nemocné listy otrhat a zničit. Při větším rozsahu je nutný postřik sirnatým prostředkem před rašením révy, který zabrání jejímu napadení.
U nejraněji zrajících odrůd révy vinné podpoříme lepší vyzrávání letorostů zkrácením jejich konců. Za posledními dvěma listy ponecháme zálistky, aby očka předčasně nevyrašila.
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.