Zahrádkář 10/2018: ovocné stromy, indiánské plodiny, zelí…
24. 9. 2018V první půlce října vysazujeme jabloně, hrušně, třešně, slivoně, meruňky, kdouloně a třeba jeřáby. Pak ještě máme čas na broskvoně, mandloně a ořešáky.
V první půlce října vysazujeme jabloně, hrušně, třešně, slivoně, meruňky, kdouloně a třeba jeřáby. Pak ještě máme čas na broskvoně, mandloně a ořešáky.
Trvalky, které pěstujeme jako letničky na záhonech, v truhlících či nádobách, přesadíme do květináčů a přeneseme na chráněná místa v domě.
Do uvolněného pařeniště, studeného skleníku či fóliovníku lze vysít ředkvičky a špenát. Bulvičky a lístky sklízíme v říjnu a listopadu.
Dobře připravené šípkové víno patří k nejoblíbenějším. Použité šípky musí být zralé, ale ne měkké a nahnilé. K ochutnávání bude víno vyškolené za více než šest měsíců.
Mezi zájmovými časopisy se měsíčník Zahrádkář může pyšnit tradicí ještě delší, než je ta padesátiletá. Lidé i dnes pociťují vášeň pro to, co kdysi bylo venkovskou přirozeností.
Chci v zamokřeném koutě zahrady vysadit vlhkomilné rostliny. V jednom pražském parku jsem objevil tuto květinu, mohl byste mi poradit, jak se jmenuje, případně jak ji pěstovat?
Otázka: Jak se jmenuje žlutobílá pnoucí rostliny na snímcích? Přivezli jsme si semínka z Českého Krumlova a už druhý rok nám zdobí zahradu.
Příjemné slunné dny pozdního léta, chvíle trávené s rodinou či přáteli, dobré jídlo a pití, dostatek čerstvé zeleniny a kvalitní maso. To všechno jsou dobré důvody ke grilování.
Dotaz: Moje maminka již řadu let pátrá po určení rostliny, která se vyskytuje v dnes chráněné lokalitě bažantnice u Dobrušky pod Orlickými horami.
Zářijový Zahrádkář přichází s tipy pro vrcholící čas sklizně a zpracování úrody a také zve na akce související s padesátinami časopisu.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Čtvrtkmen"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.