Recept na dezertní šípkové víno

15. 9. 2018

Dobře připravené šípkové víno patří k nejoblíbenějším. Použité šípky musí být zralé, ale ne měkké a nahnilé. K ochutnávání bude víno vyškolené za více než šest měsíců.

  • 3 kg šípků
  • 5,7 l vody
  • 2,4 kg cukru
  • 0,5 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek (ke koupi v drogériích)
  • živiny pro kvasinky.

Odstraníme nevhodné plody a šípky opereme. Podrtíme je nebo pokrájíme. (Mixér nepoužíváme!). Poté je vložíme do uzavíratelné nádoby s kvasnou zátkou.

Na šípky nalijeme 3 l vroucí vody s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme zákvas s živinami, směs necháme kvasit za občasného promíchávání 8 dní.

Víno stočíme, na šípky nalijeme 2,7 l vody a necháme 12 hodin vyluhovat. Pak je vymačkáme, oba podíly výluhů scelíme, doplníme vodou do 10 l a necháme dokvasit v nádobě s kvasnou zátkou.

Po úplném vykvašení víno opět stočíme a ponecháme v plné nádobě 6 měsíců. Bude-li po této dobû víno čiré, bez známek sedimentace nečistot, můžeme jej přicukřit dávkou 0,5– 1 kg/10 l.

K lahvování můžeme použít i PET obaly od čisté vody. Lahve mohou být uloženy v teplejším prostředí.

Šípky růže svraskalé

Na výrobu dezertního šípkového vína lze použít i plody růže svraskalé

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

10. 2. 2025

Které keře a polokeře řežeme v zimě, aby v létě krásně kvetly

Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1.  Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x