
Měsíček lékařský: mast na citlivou pleť, olej pro imunitu
21. 5. 2021Sluníčko, deštná bylina, nechtík, nepravý šafrán, krušinek, pazourek, měsíček, tak lidé říkají nenáročná letničce, která roste téměř všude, kam ji na jaře nasejeme.
Dobře připravené šípkové víno patří k nejoblíbenějším. Použité šípky musí být zralé, ale ne měkké a nahnilé. K ochutnávání bude víno vyškolené za více než šest měsíců.
Odstraníme nevhodné plody a šípky opereme. Podrtíme je nebo pokrájíme. (Mixér nepoužíváme!). Poté je vložíme do uzavíratelné nádoby s kvasnou zátkou.
Na šípky nalijeme 3 l vroucí vody s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme zákvas s živinami, směs necháme kvasit za občasného promíchávání 8 dní.
Víno stočíme, na šípky nalijeme 2,7 l vody a necháme 12 hodin vyluhovat. Pak je vymačkáme, oba podíly výluhů scelíme, doplníme vodou do 10 l a necháme dokvasit v nádobě s kvasnou zátkou.
Po úplném vykvašení víno opět stočíme a ponecháme v plné nádobě 6 měsíců. Bude-li po této dobû víno čiré, bez známek sedimentace nečistot, můžeme jej přicukřit dávkou 0,5– 1 kg/10 l.
K lahvování můžeme použít i PET obaly od čisté vody. Lahve mohou být uloženy v teplejším prostředí.
Foto autor
Do této skupiny patří: komule (Buddleja), ořechoplodec (Caryopteris), tavolník (Spirea x bumalda), Pustoryl (Philadelphus) – pokud jsme je již neořezali v předchozím období podle rady z 12. 1. Dále po tomto termínu za vhodného počasí a v období bez