4 recepty na grilovaná masa se sýrem, zeleninou, omáčkami

1. 9. 2018

Příjemné slunné dny pozdního léta, chvíle trávené s rodinou či přáteli, dobré jídlo a pití, dostatek čerstvé zeleniny a kvalitní maso. To všechno jsou dobré důvody ke grilování.

Zvolíme-li víc druhů masa a několik marinád zajímavých chutí, nejenže si každý může vybrat, ale také může ochutnávat od všeho kousek.

Vepřové, marinády, bylinky, grilovaná zelenina…

Z nejčastěji grilovaného vepřového masa bývá nejlepší mírně prorostlá krkovice. Maso krájíme na plátky cca 1,5 až 2 cm silné. Slabé kousky masa se snadno vysuší, ztratí šťávu a jsou tuhé. Připravené plátky nikdy nenaklepáváme! Nakrájené maso potřeme připravenou marinádou a necháme odležet. Marinády si raději připravíme sami, zvolíme dostupné čerstvé bylinky, kvalitní olej.

  • Marináda má chuť masa zvýraznit a doplnit, ne potlačit a přehlušit. Kupované marinády obsahují také sůl a ta způsobí, že maso pustí při marinování vodu, je pak vysušené a tuhé. Do domácí marinády sůl nepřidáváme, ani maso předem nesolíme. Až při podávání si každý dosolí podle chuti.

Čerstvé bylinky sůl částečně nahradí. Na grilu připravíme i různé druhy zeleniny nebo žampiony plněné sýrem a podáváme je spolu s pikantními omáčkami jako přílohu k masům. Vynikající jsou grilované mladé cuketky, lilky, papriky, steaková rajčata atd.

Košík plný chutí pro grilování

Zelenina patří ke grilování

Rychlé marinování

Nestihneme-li maso naložit do marinády, a přesto chceme grilovat, není to problém. Čerstvé maso nakrájíme na plátky a dáme na gril. Na pánvi si ohřejeme olej na cca 40 °C, vložíme do něj bylinky a koření, které do marinády běžně používáme. Zamícháme, prohřejeme a horké maso rovnou z roštu do této marinády vložíme. Po několika vteřinách vyndáme a neseme na stůl.

Vepřové plátky v parmazánu

  • 500 g krkovice
  • na marinádu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka, saturejka
  • sůl pepř na dochucení
Vepřové s parmazánem před grilováním

Vepřové maso s parmazánem

Maso nakrájíme na silnější plátky. Nastrouhaný parmezán smícháme s ostatními ingrediencemi, do vzniklé marinády naložíme plátky masa, a necháme přes noc odležet.

Maso vyndáme z lednice hodinu před grilováním, aby se teplotní rozdíl snížil.

Gril je potřeba dobře roztopit, abychom maso zvenčí nesušili a uvnitř bylo naopak syrové. Správná teplota způsobí, že povrch masa se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Před tím, než položíme maso, potřeme rošt kouskem slaniny, maso se nepřilepí. Vepřové plátky pečeme 4 až 5 minut z každé strany.

Vepřové kotlety na medu

  • 600 g mírně prorostlých kotlet
  • 3 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • šťáva z jednoho citronu
  • nať koriandru
  • sůl a pepř
  • špetka chilli papriček
Kotlety po grilování

Grilované kotlety

Med rozmícháme s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a kořením. Potřeme plátky masa a necháme několik hodin odležet. Grilujeme 7 až 8 minut z každé strany. Solíme až před podáváním. Pikantní maso doplníme čerstvou zeleninou, salátem, nebo jen chlebem a dobře vychlazeným pivem.

Špíz z krůtího masa

  • 400 g krůtího masa
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky

Na marinádu

  • 1 lžička čínského koření pěti vůní
  • 2 lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku

Maso nakrájíme na přibližně stejné kousky a promícháme s připravenou marinádou. Necháme dvě hodiny odležet a napichujeme je střídavě s barevnými paprikami na špejli. Tu před napichováním namočíme na chvíli do vody, aby na grilu neshořela. Špíz opékáme a obracíme,

Citronové kuře

Pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsa

Na marinádu

  • 1 citron v biokvalitě, použijeme i kůru
  • 175 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g máty, bazalky a petržele
  • 2 polévkové lžíce zelených oliv
Kuřecí před grilováním

Kuřecí maso připravené ke grilování

Rozmačkaný česnek vmícháme do oleje, z citronu vymačkáme šťávu, ze čtvrtky citronu ostrouháme kůru a přidáme do marinády. Přimícháme zelené olivy nakrájené na kousky a natrhané bylinky. Marinádu připravíme v misce, do které se vejdou i kuřecí prsa, která do hotové marinády přidáme. Rukama je pěkně promačkáme, aby marináda k masu dobře přilnula.

Bylinky do marinády můžeme obměnit. Dobře chutná varianta kuřecího masa s citronem a francouzským estragonem. Přiznám se, že jsem zapomněla dát do marinády olivy, jak je také vidět na fotkách, ale nic se nestalo. Dali jsme si je jako přílohu.

Kuřecí prsa pečeme pět minut z každé strany

Studené omáčky nebo přílohy k masu

Maso zjemní a doladí. Volíme jednoduché kombinace bylin, zeleniny a koření, které přidáváme do jogurtu, zakysané smetany nebo podušených rajčat – do základů pro zeleninové omáčky.

Česneková s bazalkou

  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka podle chuti
  • sůl

Ručním mixerem rozmixujeme česnek v části smetany, přidáme snítky čerstvé bazalky, mírně rozmixujeme a přimícháme zbytek smetany. Dosolíme.

Rajčata s bazalkou

  • 4 steaková rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky bazalky
  • 1 snítka saturejky
  • sůl
Z rajčat bude omáčka

Suroviny k rajčatové příloze

Na pánvi zahřejeme olej, maximálně na 40 °C. Přidáme rozmačkaný nebo na plátky nakrájený česnek, část bylinek a necháme vše prohřát. Silice z česneku a bylin se uvolní do oleje a pěkně ho ochutí. Pak teprve přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, zamícháme, osolíme, krátce prohřejeme a hned podáváme.

Bylinková omáčka

  • 250 ml acidofilního mléka
  • 1 malou Lučinu
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 jarní cibule
  • petrželka, koriandr nať, pažitka
  • sůl

V acidofilním mléce rozšleháme Lučinu, vmícháme med, citronovou šťávu a rozdrcený česnek. Dochutíme bylinkami a solí.

Okurková s koprem

  • 300 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 menší okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvého kopru

Jogurt smícháme s majonézou, přidáme nastrouhanou okurku, česnek, osolíme a na závěr vmícháme jemnou koprovou nať.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 9. 2024

Plody peckovin zasažených virem šarky předčasně opadávají

V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x