Dusičnany v zelenině, kde je jich nejvíc
23. 2. 2019Každý kdo pěstuje na své zahrádce zeleninu, usiluje o kvalitu. O té však nemůže být řeč, obsahuje-li zelenina dusičnany v nadměrném množství.
Každý kdo pěstuje na své zahrádce zeleninu, usiluje o kvalitu. O té však nemůže být řeč, obsahuje-li zelenina dusičnany v nadměrném množství.
Ovocnou halvu dělám často, hodí se dětem do školy jako zdravá sladkost, na výlety, jako zdravé malé pohoštění nebo jen tak na mlsání. Kdykoliv ji dám na stůl, je vždycky první pryč.
Klejotok, zejména na kmenech peckovin – třešní, meruněk a dalších – vzniká občas i na odřeninách, které může způsobit vázací materiál nebo ochranné pletivo.
V zimě přijdou vhod vitaminy, minerální látky a antioxidanty celeru. Nejzdravější je čerstvý v salátech a pomazánkách.
Otázka: Těsně u kmene jabloně vyrostly na podzim nějaké houby. Vypadají jako václavky, ale ty to zaručeně nejsou.
Dobroslav Drobník ze Svojetic se podělil se čtenáři časopisu Zahrádkář o své zkušenosti s výsadbou, průřezem, sklizní a se zpracováním úrody. Šťávu konzervuje, zužitkuje i výlisky.
Zádvorská lepa — Lípa svobody z Velkých Opatovic na Blanensku zvítězila v české anketě Strom roku 2018. V evropské soutěži se ocitla v konkurenci 14 zemí.
Únorový Zahrádkář roku 2019 potěší jarními tématy, tipy do nové sezony, pěstitelskými zkušenostmi, recepty i příběhy čtenářů o jejich cestě k zahrádkářství.
Podle způsobu, hloubky a období řezu je možné strom zmladit, prosvětlit, zahustit, tvarovat, oddálit nebo přiblížit dobu jeho plodnosti.
Botanická zahrada v Praze Troji slaví v roce 2019 padesát let své existence. Při této příležitosti uspořádala tiskovou konferenci, kde ředitel Bohumil Černý zhodnotil její dosavadní rozvoj a nastínil nejbližší plány.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Propařování půdy"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.