
Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Ovocnou halvu dělám často, hodí se dětem do školy jako zdravá sladkost, na výlety, jako zdravé malé pohoštění nebo jen tak na mlsání. Kdykoliv ji dám na stůl, je vždycky první pryč.
V hrnci rozpustíme máslo a smažíme na něm jablka tak 4–5 minut. Když kousky změknou a zhnědnou, přidáme 2–3 polévkové lžíce vody (nebo citronové šťávy) a na mírném plameni vaříme odkryté asi 15 minut. Jablka zkašovatí a zhoustnou. Případné kousky rozdrtíme vidličkou a stále mícháme, aby se směs nepřipálila.
Přidáme cukr (dávám napřed tak asi polovinu, ochutnám, a pokud se mi zdá směs kyselá, teprve přidám celou dávku). Pokračujeme ve vaření a stále mícháme. Směs začne tvořit jednolitou hmotu. Stále mícháme, a když začne od okrajů „zprůhledňovat“, odstavíme, vmícháme, co chceme (rozinky, ořechy…) a vyklopíme na mírně omaštěný talíř a urovnáme „koláč“ asi tak 2,5 cm vysoký.
Když ztuhne, nakrájíme na kostičky.
V chladné spíži vydrží – no nám nikdy moc ne –, pokud ji nesníte, tak hodně dlouho…
Zdroj: Zahrádkář 2/2013
Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.