Recept na halvu z jablek, rozinek a ořechů

23. 2. 2019

Ovocnou halvu dělám často, hodí se dětem do školy jako zdravá sladkost, na výlety, jako zdravé malé pohoštění nebo jen tak na mlsání. Kdykoliv ji dám na stůl, je vždycky první pryč.

  • 10 středně velkých jablek oloupaných a nakrájených na kousky,
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 30 dkg cukru
  • Pokud jsou jablka mdlá, tak asi 3 polévkové lžíce citronové šťávy.
  • Můžeme přidat rozinky, nakrájené mandle, ořechy.

V hrnci rozpustíme máslo a smažíme na něm jablka tak 4–5 minut. Když kousky změknou a zhnědnou, přidáme 2–3 polévkové lžíce vody (nebo citronové šťávy) a na mírném plameni vaříme odkryté asi 15 minut. Jablka zkašovatí a zhoustnou. Případné kousky rozdrtíme vidličkou a stále mícháme, aby se směs nepřipálila.

Přidáme cukr (dávám napřed tak asi polovinu, ochutnám, a pokud se mi zdá směs kyselá, teprve přidám celou dávku). Pokračujeme ve vaření a stále mícháme. Směs začne tvořit jednolitou hmotu. Stále mícháme, a když začne od okrajů „zprůhledňovat“, odstavíme, vmícháme, co chceme (rozinky, ořechy…) a vyklopíme na mírně omaštěný talíř a urovnáme „koláč“ asi tak 2,5 cm vysoký.

Když ztuhne, nakrájíme na kostičky.

Jablečná halva podle čtenářského receptu

Halva z jablek, osvědčený recept Marie Ungrové z Rajhradu

V chladné spíži vydrží – no nám nikdy moc ne –, pokud ji nesníte, tak hodně dlouho…

Zdroj: Zahrádkář 2/2013

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x