Dusičnany v zelenině, kde je jich nejvíc

23. 2. 2019

Každý kdo pěstuje na své zahrádce zeleninu, usiluje o její co nejlepší kvalitu. O té ale nemůže být řeč, pokud má pěstovaná zelenina vysoký obsah dusičnanů.

Dusíkatá hnojiva (dusičnany) jsou hnojivem urychlujícím růst. Látky z hnojiva rostliny využívají pro tvorbu bílkovin. Nepřeměněné dusičnany však mohou při vyšších koncentracích vážně poškodit lidské zdraví.

Každá zelenina má ovšem jinou schopnost dusičnany hromadit. Obecně jich nejvíc obsahují vegetativní části rostlin – lodyhy, stonky, listová žebra a kořeny. Jen malé množství dusičnanů je obsaženo v generativních částech – květech, plodech a semenech.

Pozorným způsobem pěstování lze obsah dusičnanů v zelenině zásadně ovlivnit. Stanovená krajní mez obsahu dusičnanů v naší výživě je 3,6 mg/kg tělesné váhy a den. Při 50 kg tělesné hmotnosti je to tedy 180 mg dusičnanů denně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

25. 2. 2021

Vyséváme letničky s dlouhou dobou předpěstování

Konec února a počátek března je důležitým obdobím pro výsev letniček s dlouhou dobou předpěstování. Ideálními podmínkami je teplý skleník, nebo jiný prosvětlený prostor s teplotami 20-22°C. Po vzejití a přepikýrování je možné teplotu snížit na 18°C.

zobrazit další rady a tipy