
Únor ve studeném skleníku: výsev, předpěstování, výsadba
30. 1. 2021V únoru, jakmile pominou největší mrazy, připravíme si ve skleníku půdu, abychom mohli vysévat ranou zeleninu: ředkvičky, případně i salát a špenát.
Každý kdo pěstuje na své zahrádce zeleninu, usiluje o kvalitu. O té však nemůže být řeč, obsahuje-li zelenina dusičnany v nadměrném množství.
Dusíkatá hnojiva jsou hnojivem urychlujícím růst. Látky z hnojiva rostliny využívají pro tvorbu bílkovin. Nepřeměněné dusičnany však mohou při vyšších koncentracích vážně poškodit lidské zdraví.
Každá zelenina má ovšem jinou schopnost je hromadit. Obecně jich nejvíc obsahují vegetativní části rostlin – lodyhy, stonky, listová žebra a kořeny. Jen malé množství dusičnanů je obsaženo v generativních částech – květech, plodech a semenech.
Pozorným způsobem pěstování lze obsah dusičnanů v zelenině zásadně ovlivnit. Stanovená krajní mez obsahu dusičnanů v naší výživě je 3,6 mg/kg tělesné váhy a den. Při 50 kg tělesné hmotnosti je to tedy 180 mg dusičnanů denně.
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.