Dusičnany v zelenině, kde je jich nejvíc

23. 2. 2019

Každý kdo pěstuje na své zahrádce zeleninu, usiluje o kvalitu. O té však nemůže být řeč, obsahuje-li zelenina dusičnany v nadměrném množství.

Dusíkatá hnojiva jsou hnojivem urychlujícím růst. Látky z hnojiva rostliny využívají pro tvorbu bílkovin. Nepřeměněné dusičnany však mohou při vyšších koncentracích vážně poškodit lidské zdraví.

Každá zelenina má ovšem jinou schopnost je hromadit. Obecně jich nejvíc obsahují vegetativní části rostlin – lodyhy, stonky, listová žebra a kořeny. Jen malé množství dusičnanů je obsaženo v generativních částech – květech, plodech a semenech.

Dusičnany v jídle mají odpovídat tělesné váze

Pozorným způsobem pěstování lze obsah dusičnanů v zelenině zásadně ovlivnit. Stanovená krajní mez obsahu dusičnanů v naší výživě je 3,6 mg/kg tělesné váhy a den. Při 50 kg tělesné hmotnosti je to tedy 180 mg dusičnanů denně.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x