
Mikroorganismy: Nebezpečná tajemství plesnivých potravin
4. 1. 2023Houbové mikroorganismy a člověk, dvě součásti genetické pestrosti na zeměkouli, které se ovlivňují v kladném i záporném slova smyslu.
V zimě přijdou vhod vitaminy, minerální látky a antioxidanty celeru. Nejzdravější je čerstvý v salátech a pomazánkách.
Celer obsahuje také éterické oleje, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Dezinfikují zažívací trakt, ledviny a močové cesty.
Pro 4 osoby
Oloupaný celer nakrájíme na necelý centimetr široké plátky. Vložíme je do vroucí vody a povaříme do poloměkka. Slijeme vodu a celer necháme vychladnout.
Nivu nakrájíme na plátky a vkládáme mezi dva kousky celeru. Dlaní přitiskneme vrstvy k sobě, aby se jednotlivé plátky slepily. Osolíme jen malinko, protože niva uvnitř je slaná dost.
V misce rozšleháme vajíčka a celerové řízečky obalíme v hladké mouce, vajíčkách a strouhance – klasickým trojobalem. Smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Nebo jen s naloženými brusinkami a salátem.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 2/2014
Angrešt a rybíz můžeme stále ještě prosvětlovat, ale řez do starého dřeva je nutné ukončit do poloviny února, neboť po tomto termínu již začíná proudit míza.