Recept pro zeleninu ze zahrádky: smažený celer plněný nivou

16. 2. 2019

V zimě přijdou vhod vitaminy, minerální látky a antioxidanty celeru. Nejzdravější je čerstvý v salátech a pomazánkách.

Celer obsahuje také éterické oleje, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Dezinfikují zažívací trakt, ledviny a močové cesty.

Celer plněný nivou

Celer s nivou v trojobalu

Smažený celer s nivou ve sváteční kombinaci se salátem

Pro 4 osoby

  • 2 středně velké celery
  • 250 g nivy
  • 2 vejce
  • sůl
  • hladká mouka
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení

Oloupaný celer nakrájíme na necelý centimetr široké plátky. Vložíme je do vroucí vody a povaříme do poloměkka. Slijeme vodu a celer necháme vychladnout.

Nivu nakrájíme na plátky a vkládáme mezi dva kousky celeru. Dlaní přitiskneme vrstvy k sobě, aby se jednotlivé plátky slepily. Osolíme jen malinko, protože niva uvnitř je slaná dost.

V misce rozšleháme vajíčka a celerové řízečky obalíme v hladké mouce, vajíčkách a strouhance – klasickým trojobalem. Smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Nebo jen s naloženými brusinkami a salátem.

Foto autorka

Zdroj Zahrádkář 2/2014

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x