
Z cizrny připravíme zdravá jídla jako z hrachu, také dobré placky
27. 10. 2021Cizrna beraní neboli římský hrách pochází patrně z oblasti jihovýchodního Turecka. Nejvíce se pěstuje v Indii. Vedle hrachu a fazolu je nejrozšířenější luštěninou.
V zimě přijdou vhod vitaminy, minerální látky a antioxidanty celeru. Nejzdravější je čerstvý v salátech a pomazánkách.
Celer obsahuje také éterické oleje, které působí antibakteriálně a antimykoticky. Dezinfikují zažívací trakt, ledviny a močové cesty.
Pro 4 osoby
Oloupaný celer nakrájíme na necelý centimetr široké plátky. Vložíme je do vroucí vody a povaříme do poloměkka. Slijeme vodu a celer necháme vychladnout.
Nivu nakrájíme na plátky a vkládáme mezi dva kousky celeru. Dlaní přitiskneme vrstvy k sobě, aby se jednotlivé plátky slepily. Osolíme jen malinko, protože niva uvnitř je slaná dost.
V misce rozšleháme vajíčka a celerové řízečky obalíme v hladké mouce, vajíčkách a strouhance – klasickým trojobalem. Smažíme v horkém oleji z obou stran dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Nebo jen s naloženými brusinkami a salátem.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 2/2014
Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.