Jak vybrat a pěstovat třešně, čím se liší odrůdy chrupek a srdcovek
12. 3. 2021Třešně patří v Česku mezi nejoblíbenější ovoce, zejména pro svou ranost – v sezoně dozrávají jako první stromové ovoce.
Dobroslav Drobník ze Svojetic se podělil se čtenáři časopisu Zahrádkář o své zkušenosti s výsadbou, průřezem, sklizní a se zpracováním úrody. Šťávu konzervuje, zužitkuje i výlisky.
V roce 2003 získal první sazenice samičí odrůdy Novosť Altaja a samce (opylovače) Polmix. Ten zahynul a tak později s nákupem dalšího opylovače dokoupil dvě rostliny odrůdy Leikora.
„Základní informace o pěstování jsem získal z dostupné literatury – Ing. Bajer Rostliny pro život, Prof. Pavel Valíček: Rostliny pro zdravý život a z článků uveřejněných v Zahrádkáři.
Keře jsem vysadil ve směru západ – východ, dva metry od sebe. Ne však do zákrytu, ale vždy střídavě jeden keř 0,5 m nalevo, další napravo od osy řady. Samec je na západní straně (odkud fouká nejčastěji vítr). Jílovitou půdu jsem nahradil kompostem. Rakytníkový porost udržuji v bezplevelném stavu. Na podzim hnojím kompostem.“
Rok | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 |
Šťáva v litrech | 1 | 4,5 | 30 | 11 | 17 | 13 |
„Sklízet začínám koncem srpna a v průběhu září, jednotlivé plody stříhám ručně, nůžkami. Zkoušel jsem různé metody, ale nejvíce se mi osvědčilo při stříhání pod větvičky umístit plachetku. Odstříhané plody volně padají do plachetky. Z plachetky plody vyberu do sběrné nádoby.“
„Mimo jiné práce na zahrádce nastříhám během dne tak 1,5 až 2,5 kg plodů, které pak večer na odšťavňovači zpracuji na šťávu. Tímto způsobem plody při stříhání nepoškodím. Doporučovaný postup sklizně řezáním větviček s následným zmrazením, to je pro mě jako malého zahrádkáře nedostupné, prakticky nemožné. Navíc bych řezáním větví úrodu pro příští rok zmenšoval.“
„Ze začátku jsem na zpracování šťávy používal ruční odšťavovač (český, ruský). Práce trvala dlouho, a šťáva se znehodnocovala tím, že přicházela do styku s kovem. Výtěžnost šťávy byla poměrně malá. Při použití moderního odšťavovače vyrobeného z plastu se ve šťávě uchová více živin a enzymů, vitaminů, získá se i větší množství čerstvé šťávy, je méně odpadu.“
„Rakytníkový „odpad“ usuším, obyčejně na sluníčku nebo při nepříznivém počasí v sušičce. Usušenou hmotu dám do sklenic a postupně dál zpracuji.
Na kávovém mlýnku ji rozemelu na prášek. Ten používám pro přímý konzum nebo ho dávám do jídla.
Využívám i listy rakytníku trhané v létě, a to čerstvé nebo sušené na přípravu čajů.“
Foto autor
Zdroj Zahrádkář 2/2013
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.
Já vyrábím likér (dá se udělat z každého ovoce) 1/3 rakytníku vcelku, 1/3 cukru, 1/3 alkoholu (40% a více). Nechat ve sklenici 3 měsíce, občas zamíchat a pak scedit. Cukru je možno dát i méně. Likér je výborný pomerančové chuti a scezené plody rakytníku je možno použít do čaje nebo samotné.