Proč řezat ořešáky na jaře, proč ne v srpnu ani na podzim
25. 3. 2019 Jaroslav MatejsekNázory na termín řezu ořešáků se liší. Jaroslav Matejsek v průběhu více než třiceti let ověřil, že pro zdraví stromu je řez na jaře nejlepší.
Názory na termín řezu ořešáků se liší. Jaroslav Matejsek v průběhu více než třiceti let ověřil, že pro zdraví stromu je řez na jaře nejlepší.
Připravíme si pomůcky potřebné pro jarní postřik ovocných stromů, abychom ho ve vhodnou chvíli mohli aplikovat. Rozhodujícím předpokladem bude teplota vyšší než 15°C.
Mladý živý plot vedeme do výšky jen pozvolna. Horní vrcholy výhonů, které jsme po letním řezu ponechali, aby vyzrály, zkrátíme nyní asi 25–30 cm nad úrovní řezu v předešlém roce.
Jan Piškula z Neratovic pěstuje stolní odrůdy révy vinné v Polabí, v nadmořské výšce 170–175 m. Před časem popsal své zkušenosti časopisu Zahrádkář.
Osobnosti českého i světového kulturního, sportovního, vědeckého a politického života vysazují v Botanické zahradě v Praze-Troji vzácné dřeviny a rostliny.
Průměrná denní teplota prvního jarního měsíce se zvyšuje, její výkyvy jsou častější nejen mezi dnem a nocí, ale i den po dni.
Ředkvičky a rychlený salát bývaly první jarní zeleninou. Dnes sice máme zeleninu dostupnou celý rok, ale kouzlo ředkviček má stále svou sílu.
Pavel Rézl z Velkých Němčic pěstuje méně známé rostliny. Březnový Zahrádkář roku 2019 popisuje pěstitelovy zkušenosti s jujubou.
Vedle vláhy, živin a slunce potřebujeme na jarní zahradě i spoustu informací. Někdo si připomene základní důležitosti, jiný v březnovém Zahrádkáři najde, co nezná.
Drobné červené bradavičky na listech javorů nebo švestek svádějí k domněnce, že strom onemocněl. Nejedná se však o chorobu, ale o škůdce.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Illimerizace"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.