S jarem přicházejí ředkvičky ve variantách tvarů, barev i chutí

1. 3. 2019

Ředkvičky a rychlený salát bývaly první jarní zeleninou. Dnes sice máme zeleninu dostupnou celý rok, ale kouzlo ředkviček má stále svou sílu.

První ředkvičky z vlastní zahrádky jsou křehké, křupavé, šťavnaté, prostě nenahraditelné. S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku začínáme zhruba od poloviny února. Rané sklizně si však můžeme dopřát i tehdy, když skleníček nevlastníme – stačí kus netkané textilie, která vytvoří pro porost příznivé mikroklima.

Výsev pod textilii

S výsevem začneme hned, jak oschne půda tak, abychom ji mohli připravit. Sejeme do řádků asi deset centimetrů vzdálených, v řádku od sebe na 3 cm tak, abychom nemuseli jednotit. Výsev vydatněji zalijeme, přikryjeme netkanou textilií a poté zavlažujeme přes textilii.

Výsev nikdy nepřehušťujeme a nepřeléváme, ve vysoké vlhkosti se rozvíjejí plísně a hnilobné procesy.

Textilie se osvědčuje i jako mechanická ochrana proti škůdcům, hlavně dřepčíkům a květilkám. Pokud není nezbytně nutné, textilii nesundáváme. Sklízíme podle počasí a teplot za 30 až 40 dní.

Tipy pro výběr semen

 

Primara F1, velmi raná hybridní ředkvička se středně velkými až většími bulvičkami určená pro jarní přirychlování a polní pěstování. Má výbornou odolnost k vybíhání, je vhodná i pro podzimní pěstování. Bulvičky mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení a vynikající vnitřní strukturu.

Vinara F1, hybridní ředkvička s velkými bulvičkami určená především pro polní pěstování. Bulvičky dorůstají velikosti 5–7 cm, mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení a vynikající vnitřní strukturu. Tmavě zelené, pevné, dlouhé listy se velmi dobře svazkují.

Kvinta, raná až poloraná odrůda ředkvičky pro rané polní pěstování i pro podzimní výsevy od 15. srpna. Větší kulatá bulvička se svítivě červenou barvou a jemnou slupkou. Dužnina je bílá, jemná, odolná k houbovatění, k praskání a vybíhání do květu.

Teko, raná odrůda pro jarní a podzimní pěstování i rychlení ve fóliovnících. Bulvička jasně červené barvy má jemný, nitkovitý kořen a bílou dužninu. Vyniká odolností k vybíhání, což umožňuje také pozdější výsevy.

Slavia, červenobílá, podlouhlá bulvička do tří čtvrtin červená, spodní část je bílá. Velmi raná odrůda vhodná k výsevu již od konce února k rychlení. Do volné půdy se vysévá v březnu a dubnu. Sklízí se od března do května. Je vhodná i pro pozdní pěstování. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 32–35 dní, doporučený pěstební spon na rychlení je 15 x 3 cm.

Tercia, celoroční ředkvička, výborná pro jaro i podzim, ale schopná poskytnout úrodu i při letním pěstování. Tmavě červená, kulovitá až ploše kulovitá bulvička střední velikosti má jemnou bílou dužninu. Vyniká odolností k praskání a vybíhání do květu. List je polovzpřímený, nižší, jemnější, ale dostatečně pevný pro svazečkování.

Duo má červenobílou, kulovitou až ploše kulovitou bulvičku s náhlým přechodem do středně silného hlavního kořínku. Povrch je hladký, v horních dvou třetinách šarlatově červený, ve spodní třetině bílý bez postranních kořínků. Dužnina je narůžovělá, jemná, šťavnatá, nasládlá. Rostlina je slabě olistěná. Velmi raná ředkvička, hodí se pro rychlení i pro polní výsevy s intenzivní agrotechnikou. Je odolná vůči vyšeptávání bulviček. Jedna z nejranějších odrůd s vegetační dobou 31–35 dní.

Rampouch, poloraná odrůda bílé ředkvičky, vhodná především pro drobné pěstitele. Má středně velký, světle zelený až šedý list. Bulvička je dlouhá, vřetenovitě válcovitá, přechod do kořínku je pozvolný. Vyčnívá asi čtvrtinou délky nad povrch půdy. Povrch bulvičky je bílý, hladký, v nadzemní části nazelenalý. Dužnina je ledově bílá, křehká, nasládlá, příjemně pálivá. Při včasném sklizení jsou bulvičky velmi kvalitní.

Kvarta, ředkvička typu máslová obří. Tvoří velké kulovité bulvičky s tupě špičatou bází a matně bílou barvou dužniny. Je odolná proti praskání bulviček, vybíhání do květu i houbovatění dužniny.

Blanka, královna vskutku sněhová s jemnou ředkvičkovou chutí a bílou barvou slupky. Je raná, vhodná pro jarní výsevy do fóliovníků, pařenišť i na záhon, můžeme ji pěstovat i na podzim. Bílá ředkvička zatraktivní zeleninové oblohy.

Ředkvičky zdraví prospěšné

  • Vitamin C posiluje imunitu a chrání buňky lidského těla před volnými radikály.
  • Kyselina listová je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé. Hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
  • Selen, antioxidant, tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
  • Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám typickou, štiplavou chuť. Jsou ochranným štítem rostliny proti napadení vetřelci zvenčí. Stejně tak působí v lidském těle – zabíjejí zdraví škodlivé bakterie a plísně na našich sliznicích a v trávicím traktu.

Pěstitelské tipy

Ředkvičky klíčí již při teplotě 2–3 °C. Mladé rostliny snesou mrazy do -3 °C a starší až -6 °C.

Nedostatek vláhy spolu s vysokou teplotou podporují vyšeptávání ředkviček. Proto je důležité udržovat stejnoměrnou vlhkost, která zajistí bezvadnou vnitřní strukturu bulviček.

Pro postupnou sklizeň doporučujeme vysévat v 7–10denních intervalech od jara do konce dubna až začátku května.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x