Čím omezit obsah dusičnanů v pěstované zelenině

30. 9. 2019

Ve srovnání s létem stoupá v podzimní zelenině obsah dusičnanů. Pěstitelé mohou dodržením některých zásad snížit množství dusičnanů.

Nízký obsah dusičnanů v zelenině požadují i zdravotní a hygienické normy. Vhodné pěstitelské postupy a opatření mají smysl také kvůli významu zeleniny pro zdravou výživu.

Zelí svědčí slunce

Osluněná zelenina má před sklizní méně dusičnanů; foto Shutterstock

Tipy pro nižší tvorbu dusičnanů v podzimní zelenině

  • Zeleninu naposledy přihnojíme nejpozději 14 dní před sklizní.
  • V posledním týdnu před sklizní bychom měli zelenině zajistit více zálivky než v předešlém období, abychom zamezili většímu příjmu dusičnanů z půdy. Ovšem zavlažování je třeba dávkovat opatrně, aby zelenina nepopraskala.
  • Slunečná stanoviště pro pěstování zeleniny jsou výhodnější – slunce v tomto období podporuje nejen příjem, ale hlavně spotřebu dusičnanů rostlinou.
  • Poslední zálivka je den před sklizní a pro sklizeň vybereme příznivé suché počasí, kdy nejsou dusičnany přijímány.
  • V den sklizně je ideální slunné počasí, protože dusičnany uložené v zásobních orgánech jsou rychle spotřebovány.
  • Před sklizní kořenové zeleniny obryjeme kořeny, tím rostlině omezíme příjem dusičnanů. Zejména to může být žádoucí v půdě bohaté na dusičnany.
  • Nejpříznivější dobou pro sklizeň je odpoledne kolem 17. hodiny.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

10. 11. 2024

Hortenzie na podzim neřežeme, lépe tak odolají mrazu

Rostlinu chráníme před mrazy dobrým kompostem, vyšší vrstvou listí, chvojím nebo prodyšnou netkanou textilií. Keř na podzim neořezáváme, protože tak zůstane odolnější vůči mrazu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x