Čím omezit obsah dusičnanů v pěstované zelenině

30. 9. 2019

Ve srovnání s létem stoupá v podzimní zelenině obsah dusičnanů. Pěstitelé mohou dodržením některých zásad snížit množství dusičnanů.

Nízký obsah dusičnanů v zelenině požadují i zdravotní a hygienické normy. Vhodné pěstitelské postupy a opatření mají smysl také kvůli významu zeleniny pro zdravou výživu.

Zelí svědčí slunce

Osluněná zelenina má před sklizní méně dusičnanů; foto Shutterstock

Tipy pro nižší tvorbu dusičnanů v podzimní zelenině

  • Zeleninu naposledy přihnojíme nejpozději 14 dní před sklizní.
  • V posledním týdnu před sklizní bychom měli zelenině zajistit více zálivky než v předešlém období, abychom zamezili většímu příjmu dusičnanů z půdy. Ovšem zavlažování je třeba dávkovat opatrně, aby zelenina nepopraskala.
  • Slunečná stanoviště pro pěstování zeleniny jsou výhodnější – slunce v tomto období podporuje nejen příjem, ale hlavně spotřebu dusičnanů rostlinou.
  • Poslední zálivka je den před sklizní a pro sklizeň vybereme příznivé suché počasí, kdy nejsou dusičnany přijímány.
  • V den sklizně je ideální slunné počasí, protože dusičnany uložené v zásobních orgánech jsou rychle spotřebovány.
  • Před sklizní kořenové zeleniny obryjeme kořeny, tím rostlině omezíme příjem dusičnanů. Zejména to může být žádoucí v půdě bohaté na dusičnany.
  • Nejpříznivější dobou pro sklizeň je odpoledne kolem 17. hodiny.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

3. 5. 2024

Venkovní výsevy a výsadba zeleniny v květnu

Setí a ani sázení sazečky cibule kuchyňské dříve než v polovině května může ohrozit nálet květilky cibulové. Její larvy působí na cibuli velké škody. Poškozuje i pórek a některé okrasné cibuloviny. …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x