Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Vysazujeme hlávkový salát, štěrbák, kedlubny, růžičkovou kapustu, pór pro letní a podzimní sklizeň. Na výsevném záhonu si vypěstujeme sadbu póru pro přezimování.
Pro vypěstování sadby vyséváme dále brokolici, kapustu máslovou a kadeřavou, pozdní kedlubny.
Pokračujeme v neukončených venkovních výsevech zelenin. Vysetí druhů citlivých na mráz plánujeme tak, aby vzešly po ledových mužích.
Volné záhony připravujeme obdobným způsobem jako u jarních výsevů: Půdy chudé na humus obohatíme přídavkem humusovitého hnojiva, substrátu, dobrého kompostu.
K výsevu se v květnu dále hodí letní ředkvička a ředkev, fazole keříčkové i pnoucí, hrášek, letní špenát, celer listový, kukuřice cukrová, mangold řapíkatý a čekanku salátovou určenou pro zimní rychlení puků.
Sázení sazečky cibule kuchyňské před polovinou května může pokazit nálet květilky cibulové, jejíž larvy působí na cibuli velké škody.
Květilka škodí i na vysázeném pórku a napadá i některé okrasné cibuloviny, nejčastěji tulipány a narcisy. I při výsadbě v druhé polovině května lze rostlinu chránit netkanou textilii či ochrannou sítí před náletem škůdce.
Postřiky proti květilce provádíme při výšce rostlin asi 10 cm, podruhé po 8–10 dnech.
I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.