
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Vysazujeme hlávkový salát, štěrbák, kedlubny, růžičkovou kapustu, pór pro letní a podzimní sklizeň. Na výsevném záhonu si vypěstujeme sadbu póru pro přezimování.
Pro vypěstování sadby vyséváme dále brokolici, kapustu máslovou a kadeřavou, pozdní kedlubny.
Pokračujeme v neukončených venkovních výsevech zelenin. Vysetí druhů citlivých na mráz plánujeme tak, aby vzešly po ledových mužích.
Volné záhony připravujeme obdobným způsobem jako u jarních výsevů: Půdy chudé na humus obohatíme přídavkem humusovitého hnojiva, substrátu, dobrého kompostu.
K výsevu se v květnu dále hodí letní ředkvička a ředkev, fazole keříčkové i pnoucí, hrášek, letní špenát, celer listový, kukuřice cukrová, mangold řapíkatý a čekanku salátovou určenou pro zimní rychlení puků.
Sázení sazečky cibule kuchyňské před polovinou května může pokazit nálet květilky cibulové, jejíž larvy působí na cibuli velké škody.
Květilka škodí i na vysázeném pórku a napadá i některé okrasné cibuloviny, nejčastěji tulipány a narcisy. I při výsadbě v druhé polovině května lze rostlinu chránit netkanou textilii či ochrannou sítí před náletem škůdce.
Postřiky proti květilce provádíme při výšce rostlin asi 10 cm, podruhé po 8–10 dnech.
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.