Višně kvetou, prší, je chladno: Úrodu ohrozí moniliniová spála
25. 4. 2023A máme to tu zase. Rok se sešel s rokem a počasí nás opět zkouší, jestli jsme nezapomněli, co je to moniliniová spála višní a co k ní vede.
Kůru má lesklou a načervenalou, mladé větve a listy hustě plstnaté. Právě pro velké množství malých chloupků dostala jméno višeň plstnatá.
Višeň plstnatá (Prunus tomentosa) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Pochází z Číny a Himálají a u nás se pěstuje většinou ve formě opadavého keře dorůstajícího do maximálně dvoumetrové výšky i šířky. Na trhu ji můžeme najít také pod označením nanking cherry nebo chokecherry.
Je to druh plný rozporů:
Sazenice višně vysazujeme na vzdálenost několika metrů od sebe, aby měly keře dostatek prostoru. Chceme-li docílit vzhled zapojeného porostu, vysazujeme je na vzdálenost přibližně 1 až 2 metry od sebe. Ta nám zajistí postupné zapojení porostu do souvislých pásů během několika let po výsadbě.
Plodonosné keře rychle stárnou, proto je řezem regulujeme, aby byly v keři maximálně troj či čtyřleté letorosty. Dospělý keř by měl obsahovat, podobně jako keříčkový rybíz, přibližně 10–12 plodonosných výhonů.
Kvete na plodonosných výhonech, jejichž produktivní životnost je, podobně jako u rybízu či borůvek, 3–4 roky. Menší květy bílorůžové až růžové barvy kvetou v závislosti na odrůdě a vegetační sezony od konce března.
Jsou cizosprašné a opylované hmyzem. Pro sklizeň je proto třeba pěstovat alespoň dvě různé odrůdy. Průměrná doba kvetení je 10–15 dní, což plně postačuje na dokonalé opylení a plnou úrodu. Vhodné je také využívat systém letních řezů.
Plody sklízíme v průměru v polovině července. Lze je jíst okamžitě po sklizni. Jsou velké kolem 1,5 cm, resp. 2 gramů, kulatého tvaru a lesklé červené barvy. Dužnina je šťavnatá a sladká, stopka je krátká a pevná. Plody se sklízejí po dobu asi 10 dní. Dobře však drží na stromě, a to až 1 měsíc po dozrání. Jíst je můžeme čerstvé, ale také se hodí na vynikající džem specifické chuti. Plody můžeme zpracovat také na džusy, vína, želatiny, vína, likéry či sirupy.
Z chorob je důležité sledovat vývoj skvrnitosti, moniliózy, antraknózy a dirkovitosti listů.
Skvrnitost má za následek předčasný opad listů, díky čemuž výhony před zimou nedostatečně vyzrají. Ochrana spočívá v odstranění opadaného listí a aplikaci postřiku Bordeauxské jíchy v koncentraci 3 %. Podruhé se ošetřuje okamžitě po odkvětu, fungicidním přípravkem proti houbových chorobám. Třetí ošetření je opět pomocí Bordeauxská jíchy v koncentraci 1%.
Moniliová spála je nejzávažnější chorobou tohoto ovocného druhu. Způsobuje klasické vysušení rozvíjejících se výhonů, které působí jako spálené. Houba se množí většinou pomocí mumifikovaných plodů, které na keřích zůstávají z podzimu. Podobné zdroje nákazy proto co nejdříve po zjištění odstraňujeme a spálíme. Ochrana se provádí také pomocí množství dostupných přípravků.
Známou chorobou je také antraknóza, která způsobuje skvrny na plodech. Takto napadené plody dokáží v suchém počasí vysychat a mumifikovat. V případě vlhkého a deštivého léta dokáže antraknóza zlikvidovat až 80 % úrody!
V zahraničí se můžeme setkat i s více odrůdami. Ty mají podobnou plodnost a odolnost plodů, citlivost k přemokření půdy a z chorob k monilióze. Liší se vzhledem plodů a termínem zrání, který při správném nastavení výsadby rozšíří termín sklizně.
V ČR se s těmito odrůdami setkáme zatím spíše méně:
Dorůstá do výšky 1,5 metru. Velké plody kaštanové barvy podlouhle-oválného tvaru dozrávají současně, v druhé dekádě července.
Dorůstá do výšky 1,8 metru. Plody zrají v poslední dekádě července. Slupka plodů je lesklá kaštanové barvy.
Tvoří silně rostoucí keře dorůstající do výšky 1,8 metru. Plody zrají v polovině července. Plody tmavě červené barvy jsou velmi velké, široké, jemně hruškovitého tvaru.
Vytváří nižší a širší keře středně silného vzrůstu. Plody dozrávají v poslední dekádě července. Lesklá slupka má světle růžovou barvu.
Tvoří kulaté a velmi kompaktní keře poměrně velkých rozměrů. Velké bledě červené plody dozrávají kolem 20. července.
Dorůstá do výšky asi 1,3 m. Dozrává na přelomu druhé a třetí dekády července.
Foto Shutterstock a O. Faměra
V máji jsme našli zalíbení především díky přírodě, která je najednou pestrá a plná květů. Také listy mají mnoho příjemných odstínů.