
Oblíbené višně kyselky: Přehled odrůd podle termínu zralosti
19. 2. 2022Do zahrady můžeme vybrat višně ze čtyř skupin podle barvy a chuti plodů. Co se odrůd týče, nejpočetnější zastoupení mají višně kyselky.
Višeň pochází nejspíš z Orientu. Vždy se pěstovala méně než třešeň. Pěstitelé mohou vybírat do zahrady sladší stolní odrůdy a jiné kyselejší.
Kyselky (var. austera) mají plody tmavočervené až černočervené, jejich chuť je navinulá až nakyslá a šťáva červená, dobře barvivá. Existuje řada osvědčených odrůd kyselek.
Amarelky (var. caproniana) mají plody světleji červené, pestré nebo i žluté, jejich chuť je navinulá až nakyslá, šťáva světle žlutá, nebarvivá.
Tmavé sladkovišně (Prunus avium x Prunus cerasus ssp. dulcacerba var. colorata) mají tmavočervenou barvu plodů, jejichž chuť je navinule sladká až sladká, šťáva červená, jen málo barvivá.
Skleňovky (P. avium x P. cerasus ssp. dulcacerba var. vitrina) mají plody barvy žluté nebo pestré, v chuti jsou navinule sladké, šťáva je světle žlutá, nebarvivá.
V minulosti byly pěstovány odrůdy cizosprašné i samosprašné. Všechny odrůdy registrované v současné době jsou však již samosprašné.
Višně (Prunus cerasus) nejsou nijak zvlášť náročné na polohu, ačkoliv i zde jsou odrůdové rozdíly, a mají obecně nižší nároky na podmínky stanoviště než třešně. Jsou odolnější proti mrazu ve dřevě, v květních pupenech i květech. Snesou i sušší podmínky než třešně.
Výhodou je i to, že višeň začíná kvést později, než třešeň. Poškození pozdními jarními mrazíky tak většinou nehrozí. Vždy se však musíme vyhýbat mrazovým kotlinám a stanovištím vystaveným mrazivým severním větrům.
Půdy vhodné pro višeň jsou hluboké s dostatkem vápníku, lehčí, propustné. Višeň nesnáší vyšší hladinu podzemní vody a zamokřená stanoviště.
Odrůdy jsou většinou velmi dobře odolné proti pukání plodů za deště, avšak při déletrvajících deštích v době zrání plodů mohou tyto taktéž puknout.
Obecně je vhodnější pěstovat višně na generativně množených podnožích a na podnoži Colt, která je středně bujně vzrůstná; pouze ty nejbujněji rostoucí můžeme s úspěchem pěstovat na vegetativně množených podnožích.
Spočívá zejména v odstranění nadbytečných výhonů. Ponechané (podle zvoleného tvaru; zpravidla pěstujeme ve tvaru čtvrtkmene s dutou nebo patrovitou korunou – to se týká zejména stromků pěstovaných na generativně množené podnoži a podnoži Colt – seřízneme na 3–5 pupenů, střední (terminální) výhon ponecháme o něco delší (asi 7 pupenů). Řežeme na pupen vnější.
V prvních letech (4–5) provádíme výchovný řez stromků podle zvoleného pěstitelského tvaru. Tehdy se zaměřujeme na zapěstování koruny, využíváme letní řez. Jarní řez pak spíše pouze jako doplňkový.
Dále se jedná o řez udržovací, kterým odstraňujeme nemocné, poškozené, nevhodně rostoucí a nadbytečné větve.
U starších stromů je pro obnovu růstu a zlepšení zdravotní kondice stromu možný řez mírně zmlazovací, u přestárlého, ale zdravého stromu můžeme provést i kompletní zmlazení, strom tento zásah zpravidla dobře zvládne.
Správná doba zralosti se nejlépe určí podle typické barvy plodu odrůdy.
Zralé plody jsou méně tuhé, šťavnaté, v chuti:
Zvláště u kyselek je důležité velmi dobré vyzrání na stromech, aby se zvýšil obsah cukrů a aromatických látek a snížil obsah kyselin.
Výhodou je i to, že na rozdíl od třešní i přezrálé plody vydrží dlouho na stromě a neopadávají.
Sklízíme najednou, na zahrádkách dle potřeby v průběhu několika málo dnů. Vzhledem k tomu, že višně obecně a některé odrůdy obzvlášť mají plody velmi měkké, velmi snadno se otlačují až rozmačkávají svou vlastní vahou. Proto višně nedáváme na sebe v příliš velké vrstvě. Uchováváme v chladnu, skladovat můžeme jen několik málo dnů.
Stránky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského uvádějí aktuální přehledy odrůd višní a seznam odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ČR.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.