
Václav Větvička o papouškovi na sklenici vína
27. 11. 2021Botanik Václav Větvička v tištěném časopise Zahrádkář pravidelně odpovídá zahrádkářům, kteří se ptají po názvu neznámých rostlin. Přidává i zajímavosti.
Václav Vohralík si zahrádkářské zájmy na penzi rozšířil o drobné ovoce. „Podlehl jsem ovocnářské filatelii,“ komentuje svou činorodost. Věnuje se i rybízu.
K pěstitelově zájmu o rybíz patří vedle jiného cesty za polskými a ukrajinskými šlechtiteli a školkaři. Postupně získal řadu nadějných odrůd a hlavně poznatky a zkušenosti z pěstování. To probíhá v rámci jeho mateřské Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Mutějovicích na Rakovnicku.
Zájemcům tu nabízejí informace, prohlídky výsadeb, ochutnávky. Zahrádkáři se tak mohou seznámit s chutí, odolností a růstem různých odrůd drobného ovoce a podle toho se rozhodnout, kterou by na zahradě rádi pěstovali.
V prosincovém vydání časopisu Zahrádkář roku 2021 představuje Václav Vohralík mj. své tipy na odrůdy černých rybízů a doporučení k jejich pěstování. Tady je malé nahlédnutí:
Aby si zahrádkář vybral odrůdu podle svých představ, potřebuje vědět, kterým vlastnostem ovocné dřeviny chce dát přednost.
Některé odrůdy černého rybízu jsou určeny pro velké zpracovatele a strojní sklizeň. Pro takové účely šlechtitelé zacílí vývoj odrůdy na vysoký výnos, vysoký obsah vitaminů, zejména vitaminu C, a vysoký obsah cukrů.
Při tomto zaměření odrůd dosahují bobule černého rybízu hmotnosti 2 g – tyto menší bobule mají ve slupkách více barviva a aromatických látek. Při hodnocení mají nejčastěji degustační známku okolo 4,2 z 5 možných bodů. Záměrem šlechtitelů je i to, aby všechny nové odrůdy černého rybízu byly
Jiné, tzv. tržní neboli stolní odrůdy černého rybízu zase vyhovují jiným požadavkům. Především mají sloužit k ochutnávání a ruční sklizni čerstvých, velkých a dobrých plodů. Pro tuto skupinu je požadována hmotnost bobule 3 g a více. Počítá se s co nejvyšší degustační známkou – blízkou 5 bodům, ale také aspoň s průměrným nebo vyšším obsahem vitaminů. Naopak výnos může být průměrný.
Na zahrádce obvykle platí: Méně znamená více. A tak je lepší se naučit i černé rybízy pěstovat jako štíhlá vřetena, ačkoliv řez bude náročnější na tvorbu jednoletého plodného dřeva. U tohoto vedení je celé vřeteno rovnoměrně osvětleno, plody zrají stejnoměrně, mají lepší chuť než v zastíněných partiích keře či stromku.
Na šťávy a vína se hodí odrůdy se střední velikostí bobulí a s vyšším obsahem cukru. Podle bavorských srovnávacích pokusů jsou nejsladšími evropskými odrůdami Tisel (18,7 °Bx), Tines (17,4 °Bx), PC 95 (16,8 °Bx), Tiben (16,7 °Bx).
Podle velikosti bobulí a špičkové chuti lze zase doporučit ukrajinské odrůdy černého rybízu jako Pigmej (hmotnost bobule až 8 g, degust. známka 4,7), Naděžda (5–7 g, 4,5), Kyjevský Velikán (7 g, 4,5), Rusalka (7 g, 4,6), Veněra (5 g, až 5).
Velmi dobré poznatky máme ovšem s řadou dalších odrůd černého rybízu: Jubilejna Kopaňa, Ilja Muromec, Sofijevskaja, Kentavr, Vernisaž, Kozackaja (Gennoir), Izjumnaja (Rodzinkova), Krása Lvova a jiné odrůdy. Uspokojí nároky malopěstitele a zejména labužníka, jenž nesleduje jen velikost, ale zejména harmonickou chuť rybízu.
Zdroj Zahrádkář 12/2021
Foto D. Auf a Shutterstock
Trávníky prorostlé jetelem plazivým napovídají, že půdě chybí dusík. Traviny zpravidla strádají, jetel se naopak rozrůstá. Jakmile trávník přihnojíme dusíkem, jetel plazivý zmizí.
Dobrý den, prosím kde mohu sehnat rybízy pana ing. Vohralíka? v posledním čísle časopisu byl velmi hezký článek, ráda bych zkusila nové odůdy. Děkuji.
S dotazem se, prosím, obraťte na ZO ČZS v Mutějovicích nebo na Územní sdružení ČZS v Rakovníku.