Václav Větvička o papouškovi na sklenici vína
27. 11. 2021Botanik Václav Větvička v tištěném časopise Zahrádkář pravidelně odpovídá zahrádkářům, kteří se ptají po názvu neznámých rostlin. Přidává i zajímavosti.
Václav Vohralík si zahrádkářské zájmy na penzi rozšířil o drobné ovoce. „Podlehl jsem ovocnářské filatelii,“ komentuje svou činorodost. Věnuje se i rybízu.
K pěstitelově zájmu o rybíz patří vedle jiného cesty za polskými a ukrajinskými šlechtiteli a školkaři. Postupně získal řadu nadějných odrůd a hlavně poznatky a zkušenosti z pěstování. To probíhá v rámci jeho mateřské Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Mutějovicích na Rakovnicku.
Zájemcům tu nabízejí informace, prohlídky výsadeb, ochutnávky. Zahrádkáři se tak mohou seznámit s chutí, odolností a růstem různých odrůd drobného ovoce a podle toho se rozhodnout, kterou by na zahradě rádi pěstovali.
V prosincovém vydání časopisu Zahrádkář roku 2021 představuje Václav Vohralík mj. své tipy na odrůdy černých rybízů a doporučení k jejich pěstování. Tady je malé nahlédnutí:
Aby si zahrádkář vybral odrůdu podle svých představ, potřebuje vědět, kterým vlastnostem ovocné dřeviny chce dát přednost.
Některé odrůdy černého rybízu jsou určeny pro velké zpracovatele a strojní sklizeň. Pro takové účely šlechtitelé zacílí vývoj odrůdy na vysoký výnos, vysoký obsah vitaminů, zejména vitaminu C, a vysoký obsah cukrů.
Při tomto zaměření odrůd dosahují bobule černého rybízu hmotnosti 2 g – tyto menší bobule mají ve slupkách více barviva a aromatických látek. Při hodnocení mají nejčastěji degustační známku okolo 4,2 z 5 možných bodů. Záměrem šlechtitelů je i to, aby všechny nové odrůdy černého rybízu byly
Jiné, tzv. tržní neboli stolní odrůdy černého rybízu zase vyhovují jiným požadavkům. Především mají sloužit k ochutnávání a ruční sklizni čerstvých, velkých a dobrých plodů. Pro tuto skupinu je požadována hmotnost bobule 3 g a více. Počítá se s co nejvyšší degustační známkou – blízkou 5 bodům, ale také aspoň s průměrným nebo vyšším obsahem vitaminů. Naopak výnos může být průměrný.
Na zahrádce obvykle platí: Méně znamená více. A tak je lepší se naučit i černé rybízy pěstovat jako štíhlá vřetena, ačkoliv řez bude náročnější na tvorbu jednoletého plodného dřeva. U tohoto vedení je celé vřeteno rovnoměrně osvětleno, plody zrají stejnoměrně, mají lepší chuť než v zastíněných partiích keře či stromku.
Na šťávy a vína se hodí odrůdy se střední velikostí bobulí a s vyšším obsahem cukru. Podle bavorských srovnávacích pokusů jsou nejsladšími evropskými odrůdami Tisel (18,7 °Bx), Tines (17,4 °Bx), PC 95 (16,8 °Bx), Tiben (16,7 °Bx).
Podle velikosti bobulí a špičkové chuti lze zase doporučit ukrajinské odrůdy černého rybízu jako Pigmej (hmotnost bobule až 8 g, degust. známka 4,7), Naděžda (5–7 g, 4,5), Kyjevský Velikán (7 g, 4,5), Rusalka (7 g, 4,6), Veněra (5 g, až 5).
Velmi dobré poznatky máme ovšem s řadou dalších odrůd černého rybízu: Jubilejna Kopaňa, Ilja Muromec, Sofijevskaja, Kentavr, Vernisaž, Kozackaja (Gennoir), Izjumnaja (Rodzinkova), Krása Lvova a jiné odrůdy. Uspokojí nároky malopěstitele a zejména labužníka, jenž nesleduje jen velikost, ale zejména harmonickou chuť rybízu.
Zdroj Zahrádkář 12/2021
Foto D. Auf a Shutterstock
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.
Dobrý den, prosím kde mohu sehnat rybízy pana ing. Vohralíka? v posledním čísle časopisu byl velmi hezký článek, ráda bych zkusila nové odůdy. Děkuji.
S dotazem se, prosím, obraťte na ZO ČZS v Mutějovicích nebo na Územní sdružení ČZS v Rakovníku.