Pěstování rybízu aneb rady a tipy pro ovocnářskou filatelii

30. 11. 2021

Václav Vohralík si zahrád­kářské zájmy na penzi rozšířil o drobné ovoce. „Podlehl jsem ovocnářské filatelii,“ komentuje svou činorodost. Věnuje se i rybízu.

K pěstitelově zájmu o rybíz patří vedle jiného cesty za polskými a ukrajinskými šlechtiteli a školkaři. Postupně získal řadu nadějných odrůd a hlavně poznatky a zkušenosti z pěstování. To probíhá v rámci jeho mateřské Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Mutějovicích na Rakovnicku.

Zralé bobule rybízu

Zralé bobule černého, ​​červeného a bílého rybízu; foto Shutterstock

Zájemcům tu nabízejí informace, prohlídky výsadeb, ochutnávky. Zahrádkáři se tak mohou seznámit s chutí, odolností a růstem různých odrůd drobného ovoce a podle toho se rozhodnout, kterou by na zahradě rádi pěstovali.

V prosincovém vydání časopisu Zahrádkář roku 2021 představuje Václav Vohralík mj. své tipy na odrůdy černých rybízů a doporučení k jejich pěstování. Tady je malé nahlédnutí:

Výběr odrůd začíná volbou vlastností rybízu

Aby si zahrádkář vybral odrůdu podle svých představ, potřebuje vědět, kterým vlastnostem ovocné dřeviny chce dát přednost.

Některé odrůdy černého rybízu jsou určeny pro velké zpracovatele a strojní sklizeň. Pro takové účely šlechtitelé zacílí vývoj odrůdy na vysoký výnos, vysoký obsah vitaminů, zejména vitaminu C, a vysoký obsah cuk­rů.

Při tomto zaměření odrůd dosahují bobule černého rybízu hmotnosti 2 g – tyto menší bobule mají ve slupkách více barviva a aromatických látek. Při hodnocení mají nejčastěji degustační známku okolo 4,2 z 5 možných bodů. Záměrem šlechtitelů je i to, aby všechny nové odrůdy černého rybízu byly

  • vysoce odolné vůči houbovým chorobám,
  • odolné proti vlnovníku rybízovému.

Jiné, tzv. tržní neboli stolní odrůdy černého rybízu zase vyhovují jiným požadavkům. Především mají sloužit k ochutnávání a ruční sklizni čerstvých, velkých a dobrých plodů­. Pro tuto skupinu je požadována hmotnost bobule 3 g a více. Počítá se s co nejvyšší degustační známkou – blízkou 5 bodům, ale­ také aspoň s průměrným nebo vyšším obsahem vitaminů. Naopak výnos může být průměrný.

Zelenoplodá odrůda černého rybízu Vertti

Václav Vohralík u odrůdy Vertti – zelenoplodého černého rybízu; foto D. Auf

Pěstební tvary černého rybízu

Na zahrádce obvykle platí: Méně znamená více. A tak je lepší se naučit i černé rybízy pěstovat jako štíhlá vřetena, ačkoliv řez bude náročnější na tvorbu jednoletého plodného dřeva. U tohoto vedení je celé vřeteno rovno­měrně osvětleno, plody zrají stejnoměr­ně, mají lepší chuť než v zastíněných partiích keře či stromku.

  • Je vhodné volit i dvou- či tříkmenné stěny, u kterých se bude jednoletý plodonosný obrost pravi­delně obnovovat.

Tipy pro výběr
 odrůd černého rybízu

Na šťávy a vína se hodí odrůdy se střední velikostí bobulí a s vyšším obsahem cukru. Podle bavor­ských srovnávacích pokusů jsou nejsladšími evropskými odrůdami Tisel (18,7 °Bx), Tines (17,4 °Bx), PC 95 (16,8 °Bx), Tiben (16,7 °Bx).

Podle velikosti bobulí a špičkové chuti lze zase doporučit ukrajinské odrůdy černého rybízu jako Pigmej (hmotnost bobule až 8 g, degust. známka 4,7), Naděžda (5–7 g, 4,5), Kyjevský Velikán (7 g, 4,5), Rusalka (7 g, 4,6), Veněra (5 g, až 5).

Nezralá odrůda rybízu Kyjevský Velikán

Ještě nezralá odrůda Kyjevský Velikán; foto D. Auf

Velmi dobré poznatky máme ovšem s řadou dalších odrůd černého rybízu: Jubilejna Kopaňa, Ilja Muromec, Sofijevskaja, Kentavr, Vernisaž, Kozackaja (Gennoir), Izjumnaja (Rodzinkova), Krása Lvova a jiné odrůdy. Uspokojí nároky malopěstitele a zejména labužníka,­ jenž nesleduje jen velikost, ale zejména harmonickou chuť rybízu.

  • Většina odrůd je velmi odolná k napade­ní vlnovníkem a jinými škůdci. Mají i vysokou odolnost vůči houbovým choro­bám, sprchávání květů a plodů.

Zdroj Zahrádkář 12/2021

Foto D. Auf a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Dobrý den, prosím kde mohu sehnat rybízy pana ing. Vohralíka? v posledním čísle časopisu byl velmi hezký článek, ráda bych zkusila nové odůdy. Děkuji.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x