Zahrádkář 3/2018: jarmanky, melouny, zakládáme zahradu…
23. 2. 2018Březen je předzvěstí jara, na zahrádce všechno pučí a raší a my musíme slézt z pece a pustit se do práce. Čeká nás příprava sadby, výsadbu stromů nebo řez některých ovocných dřevin.
Březen je předzvěstí jara, na zahrádce všechno pučí a raší a my musíme slézt z pece a pustit se do práce. Čeká nás příprava sadby, výsadbu stromů nebo řez některých ovocných dřevin.
Kysané zelí sice tepelnou úpravou ztrácí část vitaminů, ale protože jídla z něj jsou tak skvělá, občas nakládané zelí uvaříme nebo zapečeme.
Z loňského roku nám na venkovních záhonech zůstávají ještě některé druhy zeleniny: pór, kadeřávek a růžičková kapusta. V pařeniští se daří dalším.
Návštěvníci výstavy Květy, která v Lysé nad Labem skončila v neděli 16. července se mohli aspoň na chvilku díky expozici Českého zahrádkářského svazu přenést do skutečného Ráje. Kromě tisíců rozkvetlých květů zde na…
Už v roce 1926 založil Antonín Horák okrasné školky, které proslavily tuto obec nejen po celé Evropě. Po více než osmdesáti letech zde působí jeho vnuci.
Z poloteplého nebo teplého pařeniště vyvezeme horní kvalitní pařeništní zeminu, kterou necháme poblíž pařeniště promrznout.
Sortiment registrovaných odrůd hrušní v ČR se pozvolna rozrůstá. Na vzniku představovaných odrůd má zásluhu šlechtitelský tým firmy Sempra Litoměřice, s. r. o.
Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z těch uskladněných. Jablka na stromech hnědnou a postupně mumifikovatí. Skladovaná černají.
Hořká skvrnitost neboli pihovitost jablek nezpůsobuje parazitní choroba ani škůdci. Jedná se o poruchu výživy plodů.
Krása statice v moderním i tradičním aranžování. Tipy na floristické dekorace, věnečky a nápady pro kreativní tvoření.
Tradiční odrůda jabloně Jadernička moravská je oblíbená pro své univerzální použití a již více než století symbolem valašských sadů.
Zabydlená zahrada není jen o rostlinách, terénu a stavbách, ale také o zákoutích a o vybavení, které dotváří celkovou atmosféru.
Víte, co to znamená "Jádro buněčné (nukleus, karyon)"? Podívejte se do našeho slovníku!
Koření a léčivé bylinky v kuchyni mají tisíciletou tradici. Využívají se nejen pro chuť a vůni, ale i pro své antimikrobiální a léčebné účinky.
Skladování zeleniny je klíčové pro zachování chuti, kvality a nutričních hodnot. Poradíme, jak si úrodu uchovat co nejdéle.
Moštování patří k tradičním podzimním činnostem, které dávají druhý život úrodě jablek a hrušek. Ne všechno ovoce je totiž vhodné pro přímou konzumaci.
Poslední měsíc roku, necelých 50 hodin průměrného slunečního svitu čili asi 2 % celoročního úhrnu, teplota půdy směřuje pod nulu. Ale také slunovrat, Vánoce, někdy i na sněhu.