Barevný a zdravý mangold: listová zelenina pro špenát i polévku
13. 4. 2021Mangold patří k cenným druhům listové zeleniny. Rozlišujeme mangold listový, jenž má bohaté, bublinaté a velké listy, a mangold řapíkatý se zesílenými řapíky.
Kysané zelí sice tepelnou úpravou ztrácí část vitaminů, ale protože jídla z něj jsou tak skvělá, občas nakládané zelí uvaříme nebo zapečeme.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na sádle zpěníme cibuli a přidáme kysané zelí. Ochutíme podle vlastní chuti a dusíme 15 minut.
Zvlášť uvaříme propláchnuté kroupy doměkka.
Uzené maso nebo klobásu nakrájíme na kostičky.
Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a jako první vrstvu naskládáme brambory. Na ně přidáme vrstvu zelí, pak kroupy, maso a opět brambory. Množství surovin volíme podle počtu jedlíků.
Pekáč dáme do horké trouby a po 10 minutách zapékání zalijeme vše smetanou, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 2/2013
V době opadu listů tvoří všechny dřeviny na svých kořenech velké množství nových savých kořenů. Tento jev potvrzuje, že ještě před nástupem zimního klidového období dřeviny ukládají ve svých zásobních buňkách množství živných látek. Tento proces můžeme podpořit.