
Poruchy rostlin ovlivněné půdou, jejím složením i únavou
2. 6. 2020Radost zahrádkáře z prospívajících, zdravých rostlin, z kvalitní úrody a sklizně mohou pokazit poruchy, jejichž příčiny spočívají v půdě.
Hořká skvrnitost neboli pihovitost jablek nezpůsobuje parazitní choroba ani škůdci. Jedná se o poruchu výživy plodů.
Příčinou této biotické poruchy je nedostatek vápníku v plodech. Porucha se vyskytuje především na mladých, bujně rostoucích stromech, na větších plodech a to především u odrůd Angold, Bohemia, Coxova reneta, Dukát, Šampion, Topas, ale i některých dalších.
U stromu s pravidelným výskytem této poruchy se doporučuje od července čtyři až šest ošetření (postřik listů a především plodů) ve čtrnáctidenních intervalech speciálními přípravky s lehce přijatelným vápníkem.
Někdy postačí i postřik rostlin vhodně zředěnou rozpustnou frakcí ledku vápenatého (pozor, nezaměňovat v tomto směru s neúčinným ledkem amonným s vápencem!). Nějaké případné hygienické závadnosti těchto ošetření se není třeba obávat. Ve všech případech je možné plody konzumovat jen po běžném omytí vodou.
Nedostatku vápníku a výskytu hořké skvrnitosti lze zabránit vhodnou pěstitelskou péčí. Pro jabloně je důležité zejména:
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit, mám letní jabloň 25 let starou, každý rok má několik jablíček. Letos poprvé jich měla hodně, bohužel ale všechna sklončila jako každý rok v popelnici. Plody jsou moučné hořko-kyselé. Nepoživatelné. Dá se s tím problémem něco dělat?
Moučné jablko je přezrálé, no a ty další informace nedávají základ jinému rozhodnutí, než strom přeroubovat. Nevíte jaká je to odrůda a jestli nepodrostla roub či očko podnož nejste schopen poznat?