Nejčastější choroba zrajícího ovoce: moniliová hniloba
8. 8. 2021Choroba se projevuje hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světlejších výtrusnic na povrchu plodů. Uskladněná jablka rychle zčernají.
Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z těch uskladněných. Jablka na stromech hnědnou a postupně mumifikovatí. Skladovaná černají.
K infekci dochází v naprosté většině případů až po nějakém mechanickém poškození plodů. To může zavinit obaleč jablečný nebo nějaký jiný hmyz, ale také poranění od krup a jiné. Nejvíce jsou touto chorobu poškozovány odrůdy Bohemia‚ Kid‘s Orange, Ontario‚ Rubín a Šampion, ale i některé další.
Základem ochrany je včasné a důsledné odstraňování všech napadených plodů (včetně spadlých) a zábrana mechanického poškození plodů (ochrana proti živočišným škůdcům). Specifická ochrana proti moniliové hnilobě jádrovin sice neexistuje, ale chorobu omezuje pozdní ošetřování jabloní proti strupovitosti.
Nejrůznější škůdci, ale i spory původců chorob ovocných stromů přezimují v kůře kmenů. Proto je dobré starou rozpraskanou borku z kmenů ovocných stromů lehce oškrábat na rozloženou fólii, a poté ihned spálit, aby se zamezilo šíření škůdců.