Léčivé plevele: popenec obecný a vrbina penízková
20. 3. 2023Mnohé plevele nám na zahradě přidělávají práci. Najdou se však mezi nimi i chutné a léčivé plevele, které můžeme využít pro své zdraví.
Pro pokrmy na Velikonoce jsou typické jarní bylinky, nádivky, zelené polévky, vajíčka, kuřecí, telecí či jehněčí maso.
A při pečení sladkých dobrot se často využívají tvary zajíčků, kuřátek a beránků. Na Velikonoce by neměl chybět mazanec, který symbolizuje oslavu nového života a také konec odříkání po době půstu.
Nakrájenou cibuli a šunku lehce opečeme na tuku. Vmícháme nakrájenou, u mražené povolenou, zeleninovou směs, sůl, papriku, pepř, provensálské koření, pyré a 4 lžíce vody. Vaříme a mícháme, než směs zhoustne, poté odstavíme.
Řízky naklepeme nejlépe mezi fólií. Osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Do zeleninové směsi vmícháme sýr, rozdělíme ji na kuřecí řízky, přehneme je a sepneme masovými jehlami nebo párátky. Kapsy obalíme v hladké mouce z obou stran, zprudka opečeme na oleji, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Poté kapsy vyjmeme a šťávu zahustíme buď hotovou světlou jíškou, nebo ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a krátce povaříme. Podáváme s kroketami nebo brambory.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme do druhého dne oschnout při pokojové teplotě. Zapékací mísu vytřeme kouskem másla a dno vyložíme polovinou plátků slaniny. Čerstvý očistěný špenát a lístky kopřiv dáme do mísy, zalijeme ho vařící vodou, scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme odkapat.
Kostičky rohlíků dáme do mísy, pokropíme je mlékem a necháme nasáknout. Přidáme k nim na kostičky nakrájené uzené maso, dobře odkapaný špenát, jemně nasekané stroužky česneku, podle chuti mletý pepř, sůl a lehce vše promícháme.
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme na vláčný sníh, vmícháme do něj žloutky a směs opatrně vmícháme do rohlíků s masem a špenátem. Vše dáme do připravené mísy, zakryjeme zbylými plátky slaniny, vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme cca 30 minut. Poté posypte nastrouhaným parmezánem a ještě krátce dopečte.
Na másle lehce zpěníme drobně nakrájenou šalotku a dětskou krupičku, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 5 minut zvolna povařit. Vmícháme dobře vypraný a odkapaný baby špenát, podle chuti osolíme, opepříme a minutku povaříme Do vroucí polévky nalijeme tenkým pramínkem rozmíchaná vejce, necháme je srazit a nakonec vmícháme ne zcela dotuha našlehanou smetanu. Jemně nakrájené zelené natě krátce prohřejeme. Podáváme ozdobené kopečkem našlehané smetany a posypané sedmikráskami.
Foto autorka
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.