Na Velikonoce se v kuchyni zazelená

30. 3. 2024

Pro pokrmy na Velikonoce jsou typické jarní bylinky, nádivky, zelené polévky, vajíčka, kuřecí, telecí či jehněčí maso.

A při pečení sladkých dobrot se často využívají tvary zajíčků, kuřátek a beránků. Na Velikonoce by neměl chybět mazanec, který symbolizuje oslavu nového života a také konec odříkání po době půstu.

Velikonoce v kapsa

  • 4 kuřecí nebo telecí řízky
  • 150 g čerstvé nebo mražené zeleninové směsi
  • 1 šalotka
  • 100 g šunky
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce rajského pyré
  • hotová světlá jíška nebo hladká mouka
  • olej
  • koření: sůl, pepř, mletá sladká paprika, lžička provensálského koření
velikonoční kapsa

Velikonoční kapsa naplněná zeleninou

Nakrájenou cibuli a šunku lehce opečeme na tuku. Vmícháme nakrájenou, u mražené povolenou, zeleninovou směs, sůl, papriku, pepř, provensálské koření, pyré a 4 lžíce vody. Vaříme a mícháme, než směs zhoustne, poté odstavíme.

Řízky naklepeme nejlépe mezi fólií. Osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Do zeleninové směsi vmícháme sýr, rozdělíme ji na kuřecí řízky, přehneme je a sepneme masovými jehlami nebo párátky. Kapsy obalíme v hladké mouce z obou stran, zprudka opečeme na oleji, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Poté kapsy vyjmeme a šťávu zahustíme buď hotovou světlou jíškou, nebo ve studené vodě rozmíchanou hladkou moukou a krátce povaříme. Podáváme s kroketami nebo brambory.

Nádivka se špenátem

  • 200 g rohlíků
  • 100 ml mléka
  • 200 g libového uzeného masa nebo šunky
  • 100 g anglické slaniny v tenkých plátcích
  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • hrst mladých kopřivových lístků
  • 2–3 stroužky česneku nebo hrst mladých listů medvědího česneku
  • 4 vejce
  • ořech másla
  • 30 g parmazánu
  • sůl, pepř
velikonoční nádivka

Nádivka s kopřivovými a špenátovými lístky

Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme do druhého dne oschnout při pokojové teplotě. Zapékací mísu vytřeme kouskem másla a dno vyložíme polovinou plátků slaniny. Čerstvý očistěný špenát a lístky kopřiv dáme do mísy, zalijeme ho vařící vodou, scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme odkapat.

Kostičky rohlíků dáme do mísy, pokropíme je mlékem a necháme nasáknout. Přidáme k nim na kostičky nakrájené uzené maso, dobře odkapaný špenát, jemně nasekané stroužky česneku, podle chuti mletý pepř, sůl a lehce vše promícháme.

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme na vláčný sníh, vmícháme do něj žloutky a směs opatrně vmícháme do rohlíků s masem a špenátem. Vše dáme do připravené mísy, zakryjeme zbylými plátky slaniny, vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme cca 30 minut. Poté posypte nastrouhaným parmezánem a ještě krátce dopečte.

Špenátová polévka

  • 200 g baby špenátu
  • 40 g másla
  • 50 g dětské krupičky
  • 1 šalotka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • zelené natě petrželky, výhonky cibule, pažitky, lístky sedmikrásek, hrst květů sedmikrásek
velikonoční špenátová polévka

Špenátová polévka ozdobená kvítky sedmikrásek

Na másle lehce zpěníme drobně nakrájenou šalotku a dětskou krupičku, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 5 minut zvolna povařit. Vmícháme dobře vypraný a odkapaný baby špenát, podle chuti osolíme, opepříme a minutku povaříme Do vroucí polévky nalijeme tenkým pramínkem rozmíchaná vejce, necháme je srazit a nakonec vmícháme ne zcela dotuha našlehanou smetanu. Jemně nakrájené zelené natě krátce prohřejeme. Podáváme ozdobené kopečkem našlehané smetany a posypané sedmikráskami.

Foto autorka

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x