
Kopřiva, popenec, bršlice: jarní zeleň na polévku i špenát
26. 3. 2022Mladou nať jarních rostlin, jako je bršlice či kopřiva, sbíráme krátce po vyrašení. V kuchyni používáme jen mladé, křehké vrcholky.
Zřejmě každý má Velikonoce spojené s pestrou výzdobou, barevnými květy a vůní jara. Potěšme své smysly také tím, co si dáme na talíř.
V souladu s tradicemi a s prvními čerstvými bylinami ze zahrádky, přivítejme Velikonoce také pestrobarevným jídlem.
Ne nadarmo si mezi přáteli přejeme veselé Velikonoce. Zásluhou koledníků, kteří každoročně propadnou kouzlu pletení pomlázek, následné vyšlehávání, polévání vodou a barvení vajíček, bývají Velikonoce opravdu veselé. Svátky jara, jak jim také říkáme, přinášejí radost z konce zimy, vlahé voňavé předjaří a svěží, probouzející se jaro.
Není nic lepšího, než všechno toto veselí podpořit i zdravými a hlavně chutnými dobrotami.
Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupaný, nakrájený brambor, mrkev a za stálého míchání chvíli opékáme. Přisypeme koření, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Počítáme asi 1 litr, případně dolijeme podle hustoty polévky. Vaříme 20 minut. Polévku rozmixujeme, dochutíme a na talíři doplníme koriandrovou natí.
Na 4 porce:
Toustový chléb rozdrobíme a v misce zvlhčíme vývarem. Přidáme žloutky, zamícháme a necháme chvíli nasáknout. Mezi tím vyšleháme žloutky. Na pánvi na sádle osmažíme cibuli a opečeme nakrájenou uzenou krkovici. Trochu zchladlé přidáme do misky. Vmícháme rozdrcený česnek, sůl, bylinky a na konec sníh z bílků.
Nádivkou naplníme očistěné a osolené perličky. Ostatní nádivku dáme do vymazaného pekáčku. Naplněné perličky vmáčkneme do nádivky a na každou položíme kousek másla.
Pečeme 30 minut, pak perličky pokryjeme plátky anglické slaniny a ještě dopékáme přibližně dalších 30 minut. Podáváme se salátem, bramborovou kaší nebo sýrovými kroketami.
Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, krupičku, sýr, nasekané bylinky a sůl. Propracujeme a z těsta tvarujeme válečky – krokety. Poválíme je ve strouhance, která se nalepí na těsto a zvolna smažíme na oleji.
Jsou jednoduché na přípravu, na pohled lákavé a chutnají výborně. Můžeme si vybrat ze sladké a slané varianty. Na obě varianty budeme potřebovat:
Sladké náplně: povidla, pikantní marmeláda, tvarohová s pudinkem
Tvarohová s pudinkem
Mléko a pudink svaříme do hustého krému. Vyšleháme s tvarohem, oběma cukry a rumem do husté náplně. Rumem dochutíme i povidla.
Slané náplně: sýrová, mrkvová, špenátová
Foto autorka
Červnem začíná léto, červnový sluneční svit ukusuje 13 % z celoročního slunečního koláče.