Oslavme Velikonoce s dobrotami v barvě jara

5. 4. 2023

Zřejmě každý má Velikonoce spojené s pestrou výzdobou, barevnými květy a vůní jara. Potěšme své smysly také tím, co si dáme na talíř.

V souladu s tradicemi a s prvními čerstvými bylinami ze zahrádky, přivítejme Velikonoce také pestrobarevným jídlem.

Velikonoční jídlo

Prostřeme si ve veselých barvách a přivítejme příchod jara

Ne nadarmo si mezi přáteli přejeme veselé Velikonoce. Zásluhou koledníků, kteří každoročně propadnou  kouzlu pletení pomlázek, následné vyšlehávání, polévání vodou a barvení vajíček, bývají Velikonoce opravdu veselé. Svátky jara, jak jim také říkáme, přinášejí radost z konce zimy, vlahé voňavé předjaří a svěží, probouzející se jaro.

Není nic lepšího, než všechno toto veselí podpořit i zdravými a hlavně chutnými dobrotami.

Mrkvová polévka s koriandrem

  • 6 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky zázvoru
  • 2 lžíce oleje
  •  1 větší brambor
  • nať z koriandru a sůl
Mrkvová polévka

Mrkvová polévka je ideální začátek chodu

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupaný, nakrájený brambor, mrkev a za stálého míchání chvíli opékáme. Přisypeme koření, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Počítáme asi 1 litr, případně dolijeme podle hustoty polévky. Vaříme 20 minut. Polévku rozmixujeme, dochutíme a na talíři doplníme koriandrovou natí.

Perličky s nádivkou

Na 4 porce:

  • 2 perličky
  • 1 balení tmavého toustového chleba
  • 4 vejce
  • vývar na zvlhčení pečiva
  • 150 g uzené krkovice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • anglická slanina
  • sádlo na pánev a vymazání pekáče
  • 2 plátky másla
  • čerstvý tymián, hrst kopřiv, plocholistá petržel
  • sůl, lžička drcené majoránky

Upečené hrdličky s nádivkou

Toustový chléb rozdrobíme a v misce zvlhčíme vývarem. Přidáme žloutky, zamícháme a necháme chvíli nasáknout. Mezi tím vyšleháme žloutky. Na pánvi na sádle osmažíme cibuli a opečeme nakrájenou uzenou krkovici. Trochu zchladlé přidáme do misky. Vmícháme rozdrcený česnek, sůl, bylinky a na konec sníh z bílků.

Nádivkou naplníme očistěné a osolené perličky. Ostatní nádivku dáme do vymazaného pekáčku. Naplněné perličky vmáčkneme do nádivky a na každou položíme kousek másla.

Pečeme 30 minut, pak perličky pokryjeme plátky anglické slaniny a ještě dopékáme přibližně dalších 30 minut. Podáváme se salátem, bramborovou kaší nebo sýrovými kroketami.

Krokety se sýrem a bylinkami

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g dětské krupičky
  • 2 vejce
  • 120 g strouhaného Eidamu
  • petrželová nať, mladé kopřivy, popenec a další bylinky
  • sůl
  • strouhanka na obalení, olej na smažení
Velikonoční bylinkové krokety

Bylinkovo sýrové krokety

Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, krupičku, sýr, nasekané bylinky a sůl. Propracujeme a z těsta tvarujeme válečky – krokety. Poválíme je ve strouhance, která se nalepí na těsto a zvolna smažíme na oleji.

Rychlé zákusky pro koledníky

Jsou jednoduché na přípravu, na pohled lákavé a chutnají výborně. Můžeme si vybrat ze sladké a slané varianty. Na obě varianty budeme potřebovat:

  • listové těsto, množství libovolné

Sladké náplně: povidla, pikantní marmeláda, tvarohová s pudinkem

Tvarohová s pudinkem

  • ½ kostky tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • lžíce rumu

Mléko a pudink svaříme do hustého krému. Vyšleháme s tvarohem, oběma cukry a rumem do husté náplně. Rumem dochutíme i povidla.

Sladké velikonoční pečení

Sladká varianta s pudinkem, marmeládou a povidly

Slané náplně: sýrová, mrkvová, špenátová

  • Sýrová – sýr nivu nastrouháme na hrubším struhadle. V misce smícháme s taveným sýrem nebo Creme fraiche a drceným česnekem. Jeli náplň hustá, naředíme lžící smetany. Náplně ale nesmí být moc řídké, z pečiva by vytékaly.
  • Mrkvová – nastrouhanou mrkev podusíme na másle podušené cibuli, osolíme, přidáme špetku chilli, necháme vystydnout a slijeme přebytečnou šťávu, co mrkev pustila. Můžeme trochu zahustit strouhankou, ale není to nutné.
  • Špenátová – mražený listový špenát necháme mírně rozmrznout. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme špenát, drcený česnek, sůl a 5 minut podusíme. Slijeme a vidličkou vymačkáme přebytečnou vodu ze špenátu. Vmícháme tavený sýr nebo Creme fraiche.
Slané velikonoční pečení

Slaná varianta se špenátovou, mrkvovou a sýrovou náplní

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

1. 6. 2023

Červen vyhřívá půdu, na severní polokouli krátí nebo ruší noc

Červnem začíná léto, červnový sluneční svit ukusuje 13 % z celoročního slunečního koláče.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x