Recept na halvu z jablek, rozinek a ořechů
23. 2. 2019Ovocnou halvu dělám často, hodí se dětem do školy jako zdravá sladkost, na výlety, jako zdravé malé pohoštění nebo jen tak na mlsání. Kdykoliv ji dám na stůl, je vždycky první pryč.
Od nepaměti se lidé těšili na jarní bylinky a přidávali je do polévek, nádivek, nákypů, k masu a pod maso, zkrátka kam to jen šlo.
Rychlená, uměle pěstovaná zelenina se přece ani zdaleka nemůže rovnat těm „obyčejným“ venku rostoucím rostlinkám. Na první jarní bylinky nechodili jen lidé z venkova. Pražané a obyvatelé měst měli ve zvyku před Velikonocemi netrpělivě obhlížet zelenající se odlehlé části parků, obor, okraje lesů a přinášet si domů čerstvé kořeníčko. Jídla o bylinky obohacená nejen na talíři pěkně vypadají, ale i lépe chutnají.
Sýrová roláda chutná i vypadá výborně a je rychle hotová. Náplně můžeme měnit.
O Velikonocích, kdy je někdy vajíček vařených na tvrdo přebytek, volíme vaječnou variantu.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 3/2013
Rajčata, papriky, cukety a další zeleninové plody sklízíme průběžně tak, aby je nepoškodily první mrazíky.