Káva z kořene pampelišky překvapí jemnou karamelovou chutí

25. 3. 2023

Pro někoho zůstávají pampelišky jen obtížným plevelem v trávníku, jiní se těší, až je zase spatří a využijí. Na věneček, k jídlu, pro zdraví.

Pampelišky jsou jednou z nejuniverzálnějších léčivých rostlin, které najdeme prakticky všude, kde je půda dostatečně zásobená živinami.

Pampeliška lékařská - kořen je ideální pro náhražku kávy

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale)

Všem zahrádkářům velmi dobře známá, žlutě kvetoucí bylina, která má houževnatý kořen. Kvete od dubna do srpna. Plodem jsou nažky s bílým chmýřím padáčkovitého tvaru. To napomáhá snadnému šíření semen větrem i na dlouhé vzdálenosti.

Léčivé jsou květy, listy i kořeny. Obsahuje inulin (sacharid, který podporuje zdravou střevní mikroflóru), hořčiny taraxacin a taraxasterin, třísloviny a fytoncidy. Celkově působí antibakteriálně.

  • Mladé listy přidáváme do zeleninových salátů, polévek či těstovin. Dokud jsou mladé, ještě lesklé, nemají totiž tak hořkou chuť. Pomáhají nám trávit a vstřebávat živiny obecně. Současně působí močopudně. Postačí sníst pár listů nebo si z nich udělat čaj.
  • Z květů se vyrábí velmi chutný sirup medového vzhledu plný minerálů a vitaminů či netradiční sorbet pro horké letní dny.
Pampeliškové listy v salátu

Mladé listy pampelišky jsou ideální do jarních salátů

  • Zajímavou kapitolou je ovšem využití kořenů, které se kombinují s dalšími léčivými rostlinami v bylinných směsích určených na očistu těla. Pro tento účel se kořeny nejčastěji sbírají na jaře nebo na podzim, kdy obsahují nejvíce léčivých látek. Kořeny působí na správné fungování jater a podporují trávení.
    Z kořenů lze také po usušení, upražení a rozemletí nachystat bezkofeinovou náhražku kávy, která nás překvapí příjemnou karamelovou chutí. Na sběr kořenů se můžete vydat během celého roku.

Jak na kořeny

Se sběrem kořenů pampelišky to nebývá vždy úplně jednoduché. Nejlépe uděláme, když si vezmeme na pomoc ostrý rýč, kterým vyrýpneme co nejdelší kořeny. Použít můžeme zahradnickou lopatku, kterou ovšem nedobydeme celé kořeny.

Kořeny pampelišky

Na sběr kořenů pampelišky se můžeme vydat během roku

Pro sběr si vybereme čistou louku, kde nehrozí znečištění cizorodými látkami. Vyhněme se okrajům cest a silnic.

Na výrobu kávy lze využít silné i slabé kořeny, ale pracovat se nám bude lépe s těmi slabšími, které jsou v troubě upečené během chvilky. Pokud budeme kávu vyrábět z kořenů různé velikosti, musíme počítat s tím, že je nutné je v průběhu pečení z trouby vyndavat a přebírat. Slabé kořínky jsou hotové během několika minut a při delším pečením by zhořkly.

Kořeny z pampelišky se musí upéct

Kořeny vyrýpneme a propereme ve studené vodě. Odstraníme nejslabší kořínky, na kterých se drží organické nečistoty a zbývající necháme oschnout. Na pekáč dáme pečicí papír a na něj rozložíme v tenké vrstvě oschlé kořínky.

Pečeme je při teplotě 180–200 °C do té doby, než se z nich začne uvolňovat sladká karamelová vůně. Správně upečené kořeny poznáme tak, že se budou  snadno lámat, nesmí být pružné. Upečené kořínky skladujeme vcelku nebo je rovnou po upečení najemno nadrtíme nejlépe v hmoždíři. Popřípadě je dlouhodobě uchováváme v patentové sklenici.  Ovšem není nad to si každý rok zásobu obměnit.

Příprava kávy z pampelišky

Náhražku kávy z kořene pampelišky připravíme úplně stejně jako pravou kávu. Na šálek postačí jedna vrchovatá čajová lžička. Pokud chceme nápoj silnější, přidáme úměrné množství nadrcených kořenů. Ty pak zalijeme horkou vodou a pečlivě promícháme.

Kořen pampelišky je vhodný na výrobu kávy

Káva z kořene pampelišky má lahodnou karamelovou chuť

Pokud nechceme mít nadrcené kořeny v šálku, stačí, když si připravenou hmotu naplníme do čajových sáčků, které v horké vodě jednoduše vylouhujeme.

Dosladit můžeme medem či třtinovým cukrem. Výraznou chuť zjemní smetana nebo šlehačka. Záleží jen na našich chutích.

Foto autorka a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Konečně zajímavý článek nalezený na seznamu

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x