Jak chutná pampeliška Lyonel, když se bělí, vaří či praží

24. 3. 2021

Objevování zeleniny, kterou jedli naši předkové, se může stát docela dobrodružnou zálibou. Nejprve je třeba sehnat semínka a posléze rostlinky ochutnávat. Objevem se může stát i pampeliška.

Pampelišku známe jako významnou jarní pastvu včel i jako tradiční léčivou rostlinu. Kdysi však bývala v domácnostech i všestranně využívanou zeleninou.

Pampelišky v jarním květu

Pampeliška ceněná jako včelí pastva i léčivá rostlina může překvapit i na talíři

Pracoval jsem v botanické zahradě. Měli jsme tam dvě různé pampelišky. Jedna byla Taraxacum kok-saghyz v oddělení pryžovitých, ta se nejedla.

Druhá Taraxacum officinale (obyčejná pampeliška) byla v zeleninách, pocházela z Francie a měla jméno. Byla to kulturní odrůda pampelišky. Moc jsme ji nejedli – byla to položka systému přednostně určená na sklizeň semen, ale když jsme ji jednou vyrýpli a dali do sklepa na rychlení jako pukovou čekanku, neoslnila nás. Byla hořčí, i když byla celá bílá. Kořen jsme nezkoušeli.

Odrůda Lyonel

K dalšímu osivu jsem se dostal před pár lety v jednom řetězci. Opět šlo o produkt jedné francouzské firmy. Odrůda se jmenovala Lyonel. Francouzi jsou dnes gurmáni, a pokud ji pěstují, určitě má tahle zelenina něco do sebe.

Lyonel je rostlinou druhé trati. Vysévá se na jaře, jednotí na vzdálenost asi 20 cm od sebe v řádku. Při pěstování na záhoně by měly být řádky od sebe asi 30 cm. Sít se dá i v srpnu pro sklizeň lístků na jaře.

Pampeliška pro pěstování

Kulturní odrůdy pampelišky mají méně hořký kořen

Pokud je sucho, musíme pampelišky zalévat podobně jako saláty. Z jarních výsevů je možné získat kořeny pro rychlení. Pokud máme pampelišku na záhoně jako zeleninu, musíme jí posloužit. Časně na jaře jí přihnojíme kompostem nebo dobře rozloženým hnojem v dávce 1–2 kg na 1 m².

Obrněn tím, že jsem zvyklý na hlávkové čekanky, endivie, jsem šel do ochutnání i té pampelišky. Nasyrovo, samostatně to bylo hořčí než čekanka a taky trochu tužší, ale v salátu, se zálivkou se to ztratilo.

Bělení pampelišky

Takže je to jedlé i pro nás, ta vybělená (buď vyrýpete kořeny a rychlíte, nebo prostě na záhoně přikryjete rostlinu podobně jako dělají chřest v Ivančicích) je jemnější, nemá v listu tak houževnatá vlákna.

Pokud na záhoně nebělíme, vyřezáváme na jaře od srdíčka mladé lístky tak, abychom nepoškodili růstový vrchol. Pokud se tak stane, rostlina nahradí jeden vrchol několika drobnějšími a už se vůbec nehodí na rychlení, špatně se z ní sklízejí i mladé lístky. Rostliny s poškozeným vrcholem také rády zahnívají a hynou.

Pampeliška připravená k bělení, které propspěje chuti listů

Rostlina připravená na svazování listů

Poškozené nelze použít ani na bělení v létě. To se dělá jako u endivie. Listy se svážou a za čas se sklízejí vybělené listy ze středu svázané rostliny. V září je dobré hlávku uvolnit, aby se rostlina vzpamatovala a mohla dobře přezimovat.

Kořen a káva

Jedlý je i kořen. Opět má být méně hořký, než je u planých typů. V každém případě je silnější, méně větví (možná je to dáno půdou v jaké se pěstuje). Používá se po uvaření jako příloha nebo po vzoru chřestu jako hlavní jídlo.

Další způsob využití je mi bližší. Kořen se po usušení upraží, nadrtí a používá podobně jako kořen čekanky na přípravu pampeliškové kávy. V ní hořkost nevadí.

Když to shrnu, měli naši předkové okolo sebe i v časném jarním období alternativu zeleniny, zdroje vitaminů nebo i hlavního jídla. Zejména v úrodných půdách, ale i na úhoru vcelku dostupné. A protože třeba právě ve Francii v ní našli větší zalíbení, začali vybírat typy méně hořké, s rovnějším, silnějším kořenem a ty dále drželi v kultuře, možná i dál šlechtili.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x