Dramatická hra o úrodu višní: Naděje pěstitele žije

12. 4. 2024

Prožíváte letos ten plíživý pocit marnosti, neboť vaše pěstitelské počiny provází jak naděje na úrodu višní, tak obavy z moniliové infekce?

Asi před měsícem (v březnu 2024) jsem vysel na domácí zahrádce petržel kořenovou i kadeřavou. Nevzešla, protože voda nevyplavila z osiva inhibiční látky, které brání klíčení. Obdobně potřebují vláhu například pastinák nebo mrkev. Osivo z mého výsevu leží v přesušené půdě, jak ho tam uložil secí strojek.

Ostatní vegetační projevy pěstovaných plodin letos (jaro 2024) pro změnu probíhaly neuvěřitelnou rychlostí, hnány opakovanými rekordními teplotami převyšujícími až 25 °C.

Višně a třešně zaklekly do startovních bloků

V druhém dubnovém týdnu plně rozkvetla višeň Morela pozdní a také všech šest odrůd třešní na mém experimentálním stromku třešně. V tomto horkém počasí probíhalo nakvétání různých odrůd sice v určitém časovém sledu, ale jen v krátkých intervalech. Pouze odrůda Regina (dozrává 7.–8. tzv. třešňový týden) měla zřetelně pozdější nástup do jednotlivých fenofází. K 10. dubnu 2024 je i tato odrůda v plném květu.

Květy višně slibují úrodu višní

Višeň v květu; foto J. Sus

Jaký je vztah vzejití semínka petržele a kvetení třešní? Přímý vztah, kterým by se vzájemně ovlivňovaly tyto druhy, není asi žádný. Ale je tu faktor opačného působení extrémního počasí tohoto roku.

  • Petržel stále čeká na srážky, vývoj je opožděný. Kvetení třešní je urychlené, odrůdové rozdíly se stírají, snad násada květů nezmrzne.

Pěstitelé višní a třešní si nejspíše říkali: No, dobře. Aspoň je klid od strašáku posledních let – moniliové spály (úžehu) višní či jiných peckovin. Nebo se chystá něco dalšího? Uvažovali někteří podezřívavě.

Až naprší a uschne aneb jaké bude počasí

Dlouhé období tepla beze srážek udržovalo příznivé podmínky pro bezpečný průběh kvetení višní i třešní. Vřeckatá houba Monilinia laxa s konidiovým stádiem Monilia laxa nedostala zatím takovou šanci infikovat květy jako v minulých letech: Kvetoucí višně a třešně neohrozil vpád studeného vzduchu doprovázený srážkami, který by se během jednoho dvou dnů mohl postarat o odložení úrody višní a třešní napřesrok.

Přitom – z pohledu pěstitele petržele – by ke spále višní stačilo tak málo srážek, že by  to spící semena petržele neprobudilo.

Z višňových květů zůstaly jen uschlé zbytky

Květy obalená višeň se po infekci monilinií proměnila v nemocný strom; foto O. Faměra

Připomenu, že pro vyklíčení spor houby a napadení blizen květů višní je rozhodující souvislá doba ovlhčení. V chladném vzduchu zůstává vlhko na rostlinách mnohem déle než v teplém ovzduší.

  • Právě určitá kombinace teploty a doby ovlhčení buď umožňuje, nebo naopak zabraňuje škodlivému působení houby Monilinia laxa.

Pokud houba proroste přes bliznu do pletiv letorostů, odumřelé květy a větévky zůstávají na stromech a jsou zdrojem nákazy i pro další sezonu a příští úrodu višní.

Jak letos hra o úrodu višní dopadne?

Připomenu i to, že fungicidní ošetření je třeba provést, když se během kvetení naplnily podmínky pro rozvoj moniliniové infekce:

  1. Teploty poklesly pod 12 °C (aspoň jeden den)
  2. Vzduch dosáhl vysoké vlhkosti (nad 80 %) nebo souvislé ovlhčení listů vydrželo déle než 15 hodin.
  3. Zdroj houbové infekce v podobě mumifikovaných plodů byl dostatečný.

Podle situace lze višně ošetřit na počátku květu (otevírají se první poupata). Při trvajících nepříznivých podmínkách je na místě ošetření zopakovat za 8–10 dní na konci kvetení (okvětní lístky opadly). Použijeme chemické ochranné prostředky podle aktuální nabídky, přehled dostupných lze nalézt v internetovém Rostlinolékařském portálu.

Moniliová spála na višni

Moniliová spála poškodila květy i výhon višně, objevuje se klej. Červen 2021. Foto O. Faměra

Pokud by jarní napadení infekcí proběhlo a o úrodu višní bychom přišli, odstraníme mumifikované květy na letorostech, napadené a odumřelé letorosty, posléze shnilé plody napadené houbami Monilinia laxaMonilinia fructigena

Zdroj uvedených doporučení: Lánský M., Kneifl V.: Integrovaná ochrana před houbovými chorobami a živočišnými škůdci. Metodika 2000, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o., 2000

Foto autor a J. Sus

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

3. 5. 2024

Venkovní výsevy a výsadba zeleniny v květnu

Setí a ani sázení sazečky cibule kuchyňské dříve než v polovině května může ohrozit nálet květilky cibulové. Její larvy působí na cibuli velké škody. Poškozuje i pórek a některé okrasné cibuloviny. …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x