Kořen kostivalu lékařského uskladněte v písku jako mrkev
11. 11. 2022S nástupem skutečného podzimu se poohlédneme po léčivých pokladech, které se uchovávají v půdě. Určitě mezi ně bude patřit kořen kostivalu.
V minulosti býval mnohde na plotně od podzimu v pohotovosti velký hrnec, ve kterém se máčely šípky. Občas probublaly varem.
To když se do kamen přiložilo. Šípky prošlé varem se nevyhazovaly, ponechávaly se v hrnci po několik dní a jen se přisypávaly čerstvé. Taková byla ve své době péče o imunitu.
Pokud si dnes dopřejeme šípkový čaj, myslíme víc na to, aby si zachoval maximum vitaminů – proto často vaříme šípkový čaj ve skle.
Používáme šípky drcené i se semínky, která také obsahují léčivé látky. Hotový čaj důkladně přecedíme přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, aby neobsahoval chloupky (dráždí žaludek, nehodí se pro lidi se žaludečními vředy).
Na 25 g šípků večer nalijeme 0,6 l vody – hned se svaří a nechá odstát do rána. Také lze šípky namočit přes noc a teprve další den je svařit. Čaj pijeme vlažný během dne.
Svěží bylinný čaj bez obav můžeme pít dlouhodobě. V chmurných dnech pomáhá udržet kondici. Navíc do něj podle potřeby můžeme přihoďit další bylinku na posílení, jako je šalvěj, divizna, třezalka apod.
Dalším spolehlivým partnerem při posilování imunity je řepík. Má bakeriostatické a dezinfekční účinky, ale hodí se také jako běžný čaj (nálev) k pití.
Klasika našich předků – cibule – má silné antiseptické účinky, ničí bakterie. Obsahuje účinnou silici, biokatalyzátory, vitamin C a prospěšné minerály vápník, sodík, draslík, fosfor, železo.
Skýtá velmi dobrou prevenci zánětu mandlí a horních cest dýchacích. Jeli jste veřejnou dopravou? Doporučuje se sníst trochu čerstvé cibule hned po styku s infekcí. Rýmu výrazně potlačí čerstvá cibulová šťáva nanesená na vatové tyčinky a opatrně vložená do nosu. Nemáte čas? Dejte si cibulovou pálenku.
Do půl litru destilátu (aspoň 40% lihovina) nakrájíme jednu velkou cibuli. Necháme louhovat 10–14 dnů. Poté můžeme přecedit. Užíváme 1–2 lžičky denně. Účinek vhodně doplní přidání feferonek.
Promícháme stejné množství cibule nakrájené na silnější proužky a stejné množství cukru krupice. Lze použít, jakmile se uvolní šťáva.
Zejména syrová cibule ani tinktura nejsou vhodným lékem při žaludečních nebo dvanácterníkových vředech. Opatrnost vyžaduje také nemocný žlučník.
Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) i další třapatovky (například E. angustifolia – úzkolistá, E. pallida). V létě půvabné trvalky lákající motýly patří k nejvýraznějším léčivkám s antivirovými, baktericidními, fungicidními, protizánětlivými a také detoxikačními účinky. Používají se kořeny a okvětní lístky, lze použít také celou nadzemní část.
Nechcete-li si vykopat kořen vlastních rostlin, zajděte do lékárny. Praxe ověřila, že skvěle zvyšují obranyschopnost díky přímému působení na lymfatický systém.
Nejúčinnější je lihová tinktura, preventivně se dává 1 čajová lžička nalačno. Nemá vedlejší účinky a nemusíme detailně hlídat dávkování. Působí proti chřipkovým virům, má antibiotické účinky a zasáhne také herpesové viry. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám.
Na tinkturu použijeme zředěný lékárenský líh nebo destilát (min. 40%), do kterého se přidá nakrájený nebo nastrouhaný kořen, případně i nať. Používáme v poměru 1 díl bylinky na 4 díly lihu.
40 g sušené rozdrcené bylinky nebo 40 g čerstvého nastrouhaného kořene zalijeme 160 ml vodky. Nechá se 14 dnů louhovat při pokojové teplotě. Občas se protřepe. Poté se slije přes filtr (pomůže kávový) nebo jemné plátýnko, rozdělí do menších lahviček, nejlépe tmavých, aby nedocházelo k rozkladu světlem. Na chladném místě vydrží 6–12 měsíců.
2 g sušené nati a kořene dáme do studené vody a přivedeme k varu. Za 10 minut scedíme. Pije se 1–3 x denně.
Foto autorka a Shutterstock
Jahodníky je třeba připravit na zimu tak, aby jim neublížil mráz. Krčky rostlin chráníme zeminou, celé rostliny zasteleme pod chvojí. Stejně se postaráme o převislé jahody, které přemístíme z nádob na záhon.