Která růže má víc vitaminu C? Planá, nebo šlechtěná?

5. 9. 2019

Otázka: Často se hovoří a píše o antioxidantech, zvláště vitaminu C v citrusovém ovoci. Které z našich domácích druhů ovoce obsahuje nejvíce tohoto vitaminu?

Jaká jsou dnes doporučení pro denní příjem vitaminu C?

Člověk vážící okolo 75 kg by měl denně spotřebovat okolo 100 mg vitaminu C.

Odpověď: Vitamin C (kyselina L-askorbová) je považován za nejvýznamnější antioxidační látku důležitou pro zdraví člověka. Obsah se vyjadřuje v miligramech na 100 g čerstvého ovoce (mg%) nebo mg na 1 kg ovoce.

Za největší koncentráty vitaminu C jsou považovány:

  1. drobné plody aktinidie kolomikty (800 až 1000 mg% vitaminu C v plodech),
  2. šípky většiny botanických druhů růží,
  3. dále plody rakytníku, aktinidie význačné, aronie, moruše, dřínu nebo kdoulovce.

 

Zajímavé jsou zvláště šípky růží. Laboratorním měřením byl zaznamenán obsah nad 700 mg% vitaminu C u druhů Rosa rugosa (růže svraskalá), R. moyesii (růže Moyesova) a R. villosa (růže dužnoplodá) včetně její odrůdy Karpatia. Zralé šípky měly vysoký podíl refraktometrické sušiny – vysokou cukernatost – nad 20 °Bx.

U nejrozšířenějšího planého druhu – růže šípkové (Rosa canina) – byly výsledky překvapivě nižší – necelých 380 mg% vitaminu C.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

19. 9. 2019

Plody peckovin zasažených virem šarky předčasně opadávají

V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.

zobrazit další rady a tipy