
Kolik samic a samců potřebuje pěkná úroda ovoce
16. 7. 2020Ačkoliv pečlivě vybereme a do zahrady vysadíme odrůdy svého oblíbeného ovoce, stane se, že s úrodou nejsme spokojeni. Kde hledat příčinu?
Často se hovoří a píše o antioxidantech, zvláště vitaminu C v citrusovém ovoci. Ale které z našich domácích druhů ovoce obsahuje nejvíce tohoto vitaminu?
Vitamin C je považován za nejvýznamnější antioxidační látku důležitou pro zdraví člověka. Obsah se vyjadřuje v miligramech na 100 g čerstvého ovoce (mg%) nebo mg na 1 kg ovoce.
Za největší koncentráty tohoto vitaminu (kyseliny L-askorbové) jsou považovány:
Člověk vážící okolo 75 kg by měl denně spotřebovat okolo 100 mg vitaminu C.
Zvláště šípky růží jsou zajímavé tím, kolik céčka obsahují. Laboratorním měřením byl zaznamenán obsah nad 700 mg% u druhů Rosa rugosa (růže svraskalá), R. moyesii (růže Moyesova) a R. villosa (růže dužnoplodá) včetně její odrůdy Karpatia. Zralé šípky měly vysoký podíl refraktometrické sušiny – vysokou cukernatost – nad 20 °Bx.
U nejrozšířenějšího planého druhu – růže šípkové (Rosa canina) – byly výsledky překvapivě nižší – necelých 380 mg% vitaminu C.
Foto autor
Závažná houbová choroba hnědé padlí angreštové se v posledních letech velice rozšířila jak vinou klimatických změn, tak i pěstitelských chyb. K rozšíření infekce přispěly přestárlé výsadby a staré odrůdy angreštu. Rovněž mírné zimní teploty a nedostatek sněhové pokrývky podpořily četnost výskytu choroby.