Která růže má víc vitaminu C? Planá, nebo šlechtěná?

4. 9. 2021

Často se hovoří a píše o antioxidantech, zvláště vitaminu C v citrusovém ovoci. Ale které z našich domácích druhů ovoce obsahuje nejvíce tohoto vitaminu?

Vitamin C je považován za nejvýznamnější antioxidační látku důležitou pro zdraví člověka. Obsah se vyjadřuje v miligramech na 100 g čerstvého ovoce (mg%) nebo mg na 1 kg ovoce.

Žebříček plodin s nejvyšším obsahem vitaminu C

Za největší koncentráty  tohoto vitaminu (kyseliny L-askorbové) jsou považovány:

  1. drobné plody aktinidie kolomikty (800 až 1000 mg% vitaminu v plodech),
  2. šípky většiny botanických druhů růží,
  3. dále plody rakytníku, aktinidie význačné, aronie, moruše, dřínu nebo kdoulovce.

Člověk vážící okolo 75 kg by měl denně spotřebovat okolo 100 mg vitaminu C.

Zvláště šípky růží jsou zajímavé tím, kolik céčka obsahují. Laboratorním měřením byl zaznamenán obsah nad 700 mg% u druhů Rosa rugosa (růže svraskalá), R. moyesii (růže Moyesova) a R. villosa (růže dužnoplodá) včetně její odrůdy Karpatia. Zralé šípky měly vysoký podíl refraktometrické sušiny – vysokou cukernatost – nad 20 °Bx.

U nejrozšířenějšího planého druhu – růže šípkové (Rosa canina) – byly výsledky překvapivě nižší – necelých 380 mg% vitaminu C.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

29. 1. 2023

Proti hnědému padlí angreštu se lze bránit i výběrem odrůdy

Závažná houbová choroba hnědé padlí angreštové se v posledních letech velice rozšířila jak vinou klimatických změn, tak i pěstitelských chyb. K rozšíření infekce přispěly přestárlé výsadby a staré odrůdy angreštu. Rovněž mírné zimní teploty a nedostatek sněhové pokrývky podpořily četnost výskytu choroby.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x