Brutnák lékařský; léčivka, která překvapí i rozmanitým využitím v kuchyni

4. 3. 2024

Brutnák pochází z teplých krajin, snad z Malé Asie či jižního Španělska. Divoký se dříve používal v kuchyni i v lékařství.

Brutnák lékařský (Borago officinalis) patří mezi jednoleté byliny z čeledi brutnákovitých. Je asi 40–60 cm vysoký, má rozvětvenou srstnatou lodyhu, listy celokrajné, vrásčité, z obou stran drsné.

Listy jsou chutní do salátů

Na vlhčích půdách se brutnáku daří

Z této rostliny je poměrně těžké získat semeno. Plody předčasně vypadávají, ještě před dozráním. Jakmile začnou padat první, je třeba rostlinu vytrhnout a sušit na hustém sítě. Další možností je balit jednotlivé květy do vatičky nebo kousku tylu, aby zachytily rozpadávající se plody.

Brutnák vyséváme od března

Pokud se nám podaří sehnat semeno, a pokud nám vyklíčí více než jedna rostlina, můžeme si jednu z nich nechat na semeno a tu druhou po částech ochutnávat a zužitkovat do pokrmů.

Samovolně vypadlá semena klíčí ještě týž rok, další až na jaře roku dalšího.

Rostliny se dají přesazovat na nové stanoviště. Občas se objeví i rostliny na místě, kde se brutnák pěstoval před lety. Semena, tvrdky, se někdy probouzejí ke klíčení až po více letech. Ve vlhčích letech je jich více, v sušších naopak méně.

Při dostatku semen je vyséváme ve dvou až třech termínech a to od března, na slunná a teplá stanoviště. Druhý výsev děláme ve chvíli, kdy první rostliny dosáhly výšky asi 10 cm. Starší rostliny totiž mají tužší a chlupatější list, který k jídlu není úplně nejlahodnější.

salát s květy brutnáku

Zdravé a jedlé jsou květy, ale i nadrobno nakrájené listy

Pokud chceme trhat celé rostliny, výška by neměla přesáhnout 15–20 cm a současně by se neměly chystat ke květu.

Roste prakticky na všech půdách. Tam, kde se lépe uchovává vláha v půdě je brutnák šťavnatější a křehčí. V suché půdě je list tenký a tuhý.

V zahraničí je k dostání běžně, u nás mezi atraktivní zeleninou ale nepatří. Tomu odpovídá i zájem výrobců a prodejců semen. Brutnák seženeme především jako léčivku.

Nu a pokud si brutnák vysejeme, ale netroufneme si ho jíst, máme na zahradě poněkud zvláštní a současně atraktivní letničku, která velmi lákavá pro včely.

Hodí se zvláště do salátů

Konzumují se rostliny mladé, celé, nebo jen listy, které je ale dobré dobře nasekat. Je výbornou přísadou do salátů. Pokud se přidá do konzerv se zeleninou, dává jim svou zelenou barvu, díky vyššímu obsahuje chlorofylu.

Přidává se i jako čerstvé koření do polévek nebo omáček. Někomu může chutnat i nadrobno nasekaný, na chlebu se sádlem, máslem.

jedlý burtnák

Květy brutnáku na talíř zcela jistě patří. Jsou krásné a mají zajímavou chuť

Květy patří mezi krásné jedlé dekorace, které se hodí především ke slaným a kyselým chutím.

Brutnák chuťově připomíná okurky.

Semena obsahují kvalitní olej, který se může používat v kuchyni, ale také pro přípravu kosmetiky.

Obsahuje slizové látky, saponiny, třísloviny a minerální látky. Proto se používá k posílení nervového systému, při léčbě srdečních chorob, horečkách, zánětu ledvin nebo na revmatické bolesti. Působí protizánětlivě.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Můj a včeli zahradní oblibenec, stačí napěstovat první rok, pak už se sám rúzně přesevá. Až tak mi nechutná, leč vaše další tipy zkusím, nejčastěji sbírám květ do léčivé směsy a nat přidám do bylinné jíchy. Největší radost mi dělá jak ho zbožnují včely, kvete až do mrazu a jedna z mála skutečně modrých květin.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 4. 2024

Ořešák řežeme jen výjimečně a tak, aby se rány zahojily

Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x