
Omrzel vás každoroční boj s mandelinkou či houbovými chorobami u brambor? Zkuste netradiční plodiny s jedlými hlízami jako jen oka či jakon.
Šťavel hlíznatý, lichořeřišnice hlíznatá, či jakon pocházejí Jižní Ameriky. V našich podmínkách ale tyto okopaniny velmi dobře prospívají, což je skvělá zpráva.
Šťavel hlíznatý (Oxalis tuberosa) je značně výnosnou okopaninou, ale také i velmi dekorativní rostlinou. Jedná se o kompaktní bylinu s dužnatými stonky, které při kontaktu s půdou rychle přikořeňují.
Oka patří mezi krátkodenní druhy šťavele, takže u nás kvete a hlízky tvoří až na podzim. Sklízet ji můžeme až po prvních mrazech. Podobně jako jiné druhy tohoto rodu, i oka obsahuje ve všech částech svého těla kyselinu šťavelovou, jejíž množství v hlízách není tak vysoké, aby limitovalo jejich kulinářské využití.
V Jižní Americe se oka pojídá i syrová, sušená se mele na škrobovou moučku pro následné využití. Ze zakvašených hlíz se taktéž vyrábí alkoholické nápoje.
Pěstování oky je velmi jednoduché. Sadbu si v březnu předpěstujeme ve vytápěném skleníku a ještě před vysazením ven rostliny otužíme ve stíněném pařeništi. Po polovině května je přesazujeme do volné půdy na slunné stanoviště, ideálně do sponu 20 x 20 cm.
Oka není náročná na půdu. Pouze jí nevyhovují nepropustné a trvale přemokřené půdy, přičemž dobře reaguje na organické hnojení.
Hlízky lze po celou zimu uchovat ve vlhkém písku na chladném a tmavém místě, nejlépe při teplotě kolem 10°C.
Tato popínavá rostlina původem z hor Jižní Ameriky je u nás zatím jen málo známá a sadba je hůře dostupná. Lichořeřišnice hlíznatá (Tropaeolum tuberosum) je trvalka, která má jedlé hlízy. V nabídce se nejčastěji setkáme s kultivarem Ken Aslet.
Hlízky lichořeřišnice, známé coby mashua, bývají různě zaškrcované. Nejčastěji mají ale hruškovitý tvar.
Lichořeřišnice hlíznatá má drobné žlutočervené květy, které lze zároveň použít jako atraktivní vertikálu ve výsadbě okrasných rostlin.
Hlízky, které jsme si uchovali z minulé sklizně přes celou zimu v chladných a temných podmínkách jako u výše popsané oky, předpěstujeme v dobře propustném substrátu ve vyhřívaném skleníku či doma na začátku jara. Po otužení hlíz je vysadíme na stálé stanoviště, pokud již nehrozí přízemní mrazíky. Volíme slunnou pozici na půdách s dobrou úrodností a propustností. Důležitá je také dostatečná zálivka.
K významnějším škůdcům patří dřepčíci, kteří s oblibou vyhledávají i jiné druhy lichořeřišnic.
Mashua vyžaduje oporu a počáteční růst je spíše pomalý. Bujněji narůstat a kvést začínají až ke sklonku léta. Podobně jako oka, i tato rostlina je totiž krátkodenní.
Stále běžněji se na našich zahrádkách setkáváme s rostlinou z příbuzenstva topinamburu, známou pod označením jakon (Polymnia sonchifolia).
Jedná se o statnou bylinu z čeledi hvězdnicovitých, jejíž domovinou jsou rovněž Jižní Amerika, přesněji jihoamerické Andy. Nahoře větvené, chlupaté stonky jakonu jsou bohatě olistěné. V kraji svého původu se listy běžně používají pro krmení hospodářských zvířat.
Žluté úbory jsou překvapivě malé a nepříliš atraktivní. Rostlina tvoří dva typy hlíz:
Jakonové hlízy jsou velmi šťavnaté a chutí připomínají ředkev.
Hlízy mají velmi dobrou stravitelnost a představují vhodnou potravinu pro diabetiky. V Jižní Americe se jakon užívá také k výrobě fermentovaných nápojů a destilátů.
V našich podmínkách se jeho pěstování velice snadné. Po polovině května vysazujeme rostliny ven. Dopřejeme jim dostatečný prostor, spon ideálně 50 x 50 cm. Jakon ocení slunné stanoviště a nekompaktní, výživnou půdu. Velmi dobře reaguje na organické hnojení.
K nejčastějším chorobám jakonu patří padlí, které snadno odstraníme fungicidem.
Rostliny můžeme na záhoně ponechat až do prvních mrazíků. Před vykopáním hlíz odřízneme mohutnou nadzemní část rostliny. Stonkové hlízy přezimujeme v podobných podmínkách jako jiřinky.
Foto autorka
Bříza, habr, okrasné třešně, katalpa, pajasan, magnolie a další rostliny v předjaří a na jaře intenzivně rostou díky silnému mízovému toku. Řez v této době by je mohl oslabit. Proto je vhodné s úpravami počkat na léto.